Verplichte plaatsing regenton moet riolering ontzien

Door de plaatsing van regentonnen te verplichten, willen tientallen Nederlandse gemeenten dat huiseigenaren de riolering ontlasten. De opvang van regenwater zorgt ervoor dat de riolen minder (hemel)water te verwerken krijgen en daardoor niet overstromen. De verplichte plaatsing van de tonnen valt in het kader van de wet gemeentelijke watertaken.

De wet gemeentelijke watertaken ging in 2009 van kracht. Gemeenten hebben sindsdien de mogelijkheid om het bergen van regenwater verplicht te stellen aan particulieren. Volgens Stichting Rioned is deze wet bittere noodzaak, omdat hevige regenval in de vorm van extreme neerslag steeds vaker voorkomt en grote gevolgen heeft. In 2015 werden circa 10.000 klachten gemeld over wateroverlast.

Extreme neerslag
Bij extreme neerslag kan de riolering de hoeveelheid water vaak niet aan. Soms loopt de hoeveelheid water op tot wel 50 millimeter per uur, terwijl de meeste rioleringen zijn ingesteld op maximaal 30 millimeter per uur. Regentonnen ontzien de stelsels en voorkomen veel ellende.

De regentonnen zijn hard nodig, omdat veel tuinen betegeld zijn waardoor regenwater niet weg kan. Omdat neerslag niet in de bodem wordt opgenomen, wordt de riolering zwaarder belast. In sommige gemeente wordt daarom een ‘tegeltaks’ overwogen. Bewoners worden extra belast als zij hun tuin willen bestraten.