Voorzitter UNETO-VNI wil einde aan papierwinkel

Als het gaat om duurzaamheid en MVO moeten installateurs voldoen aan diverse ladders en certificaten die elkaar vaak ook nog eens overlappen. Dat brengt een enorme papierwinkel met zich mee en schiet daarom vaak zijn doel voorbij. Titia Siertsema, voorzitter UNETO-VNI, pleit voor een versobering van de administratieve rompslomp.

Op het gebied van MVO en duurzaamheid is volgens Siertsema een wirwar van certificaten ontstaan die vooral op papier leiden tot verduurzaming. “De administratieve rompslomp schiet vaak volledig zijn doel voorbij en levert weinig concreets op,” zegt ze. “Het genereert veel onnodig dubbel werk en kost veel geld. Wat mij betreft is het hoog tijd om in actie te komen en het aantal prestatieladders en duurzaamheidscertificaten eens goed onder de loep te nemen en drastisch te beperken.”

Siertsema pleit voor één standaardcertificaat voor de hele keten, zowel voor opdrachtgevers als opdrachtnemers. “Dan weet iedereen niet alleen waar hij aan toe is, maar voorkomen we bovendien onnodige verspilling van tijd en geld.”