Zehnder zet gezondheid centraal op Vakbeurs Energie

Van 10 tot en met 12 oktober vindt Vakbeurs Energie plaats in de Brabanthallen in Den Bosch. Naast talloze stands zijn er ook workshops te bezoeken. Adviseur Jerome Corba van Zehnder gaat in zijn presentatie ‘Ventilatie en luchtkwaliteit in Energiezuinige woningen’ dieper in op de gezondheid van gebouwgebruikers. Volgens Corba is dat een aspect dat vaak naar de achtergrond verdreven wordt als het om energiezuinig bouwen gaat.

Vanaf 1 januari 2021 moeten alle nieuwe Nederlandse panden bijna energieneutrale gebouwen (BENG) zijn. “Er worden grote stappen gemaakt om aan die doelstellingen te voldoen. Wat we echter merken, is dat het vooral om energiebesparingen en niet om comfort en welzijn draait,” stelt de adviseur. “Dat moet veranderen en daarom maken wij ons hard voor de gezondheid van de gebouwgebruikers.”

Welzijn en energiebesparing zijn vaak met elkaar in conflict, stelt Corba. “Als je het over gezondheid hebt, spreek je over het binnenklimaat. Ventilatie dus. Het ventileren van ruimtes kost echter energie en dus geld. Om de kosten te drukken, zet men de ventilator dus uit. De gezondheid delft dan het onderspit. Geld besparen is leuk, maar het mag niet te koste van het welzijn gaan. Als je ventilatiesysteem weinig draait en je gezondheidsklachten krijgt, doe je iets niet goed.”

Zehnder ComfoAir Q schuine hoek
Ingeburgerd
In kantoren is een goed binnenklimaat al volledig ingeburgerd. Als je ventilatie op orde is, dringt dat het ziekteverzuim terug. “Werkgevers weten dit al langer, maar bij de woningbouw moet dit besef nog komen,” verduidelijkt de adviseur. “Zehnder wil dit onderwerp op de kaart zetten en daarom geven we lezingen en workshops. We geven pragmatische tips en trucs waarmee je snel aan de slag kunt. Het doel is om bewustwording te creëren.”

Na afloop blijkt dat de workshop voor veel mensen een echte eye opener is. “Het is een onderwerp waar weinig personen echt mee bezig zijn,” aldus de adviseur. “Als blijkt dat de luchtkwaliteit in huis niet zo best is, kan dat confronterend zijn. Men verwacht dat niet. ‘Oké, de slaapkamer ruikt een beetje muf, maar dat de luchtkwaliteit zo te wensen overlaat komt als een verrassing’. Vaak is de slaapkamer de ruimte waar de binnenlucht het meest te wensen overlaat. Wij kunnen hulp bieden in de vorm van onze ComfoAir E en Q WTW-toestellen. Deze systemen zijn geluidsarm en een stuk stiller dan soortgelijke toestellen.”


Voor meer informatie verwijzen wij u door naar Zehnder Meer informatie