Aangescherpte eisen rond brandveiligheid in België

In België zijn de normen rond brandveiligheid de laatste jaren behoorlijk aangescherpt. Toch werd er lang niet altijd op gehandhaafd. Maar daar komt verandering in, verwacht Marc Medo van MEDO Fire, één van de weinige bedrijven in België die geattesteerd is voor het gecertificeerd aanbrengen van brandwerende doorvoeringen.

Typisch dat er altijd eerst iets moet gebeuren, voordat er wordt gehandhaafd, zegt Medo terecht. “De wetten en normen rond brandveiligheid zijn er wel, maar werden niet overal gerespecteerd. Dat is zeker bij de grotere projecten in België nu wel anders. En gelukkig maar. Over de veiligheid van gebouwgebruikers mogen geen misverstanden bestaan.” MEDO Fire is in 2016 opgericht om invulling te geven aan de rijzende vraag naar brandveiligheid. “We zijn voornamelijk actief met het aanbrengen en onderhouden van de branddetectie-apparatuur en het brandwerend afdichten van doorvoeren.”

Vakmanschap
De branddetectiecentrale in een gebouw moet aan bepaalde eisen voldoen. Vaak valt het volgens Medo buiten het vakgebied van de elektricien. “Het is een vak apart. Wij worden dan vaak als partner ingeschakeld en nemen de branddetectie volledig uit handen van onze opdrachtgever. We tekenen de installatie tot in detail uit, verzorgen de risicoanalyse en leveren een volledig gekeurd systeem op. Wij zijn daarin gekwalificeerd volgens de hoogste graad die in België wordt gevraagd. Dergelijke bedrijven zijn op twee handen te tellen. Vervolgens worden we in veel gevallen ook nog ingeschakeld voor het onderhoud van het complete systeem. Ook bij eventuele storingen zijn we snel ter plaatse.”

Doorvoeringen
Het brandwerend afdichten van doorvoeringen gebeurt in België pas enkele jaren. Medo: “Daarvoor vertrouwde men – ten onrechte – op een brandwerende PUR, terwijl dat enkel was toegestaan voor voegen van maximaal 1 centimeter. Maar goed, de brandweer aanvaarde dat kennelijk. Dat begint nu te veranderen, zeker bij de grotere projecten moeten de doorvoeringen geattesteerd zijn. Ook dat kwaliteitslabel bezitten wij, samen met slechts een handvol bedrijven in België. Wij dichten alle doorvoeringen met producten van Mulcol en zijn daar heel content mee. Van alle doorvoeringen maken we een uitgebreid rapport met foto’s, productkenmerken, enz.” MEDO Fire reist heel het land door om de brandwerende doorvoeringen aan te brengen met referenties als Belgocontrol op luchthaven Zaventem en het Europees distributiecentrum van Nike in Laakdal.

We zijn flexibel en multifunctioneel inzetbaar, en vooral heel breed gecertificeerd, resumeert Medo. “Dat maakt dat we heel sterk groeien. In 2016 was ik nog alleen, inmiddels zijn we al met twaalf medewerkers en groeiende.”

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar MEDO Fire Meer informatie