Attema’s inzetstukken zorgen voor lucht-, rook- en geluidsdichte ruimtes

Attema maakt het met een nieuwe lijn inzetstukken mogelijk om hollewanddozen luchtdicht, geluidsdicht of rookdicht te maken. Deze innovatieve oplossingen maken de woon- of werkomgeving veiliger. Met de inzetstukken kan men voldoen aan de EPC-normen en de brandveiligheidseisen zoals deze zijn opgenomen in het Bouwbesluit. Marketing manager Marcel Herssevoort vertelt meer over deze productreeks.

Er worden steeds meer – en hogere – eisen aan gebouwen gesteld. Onder meer op het gebied van geluid, lucht of rook. De nieuwe lijn van Attema biedt soelaas, stelt Herssevoort: “Met de introductie van onze inzetstukken voor plaatsing in hollewanddozen kunnen we voortaan voor lucht- en geluidsdichte wanden zorgen. Tevens kunnen we rook- en brandwerend wanden afdichten.”

Wanden luchtdicht afdichten is noodzaak voor operatiekamers en laboratoria. In deze ruimtes wordt vaak gewerkt met overdruk om stof en bacteriën te weren. Om deze overdruk te handhaven dienen er geen luchtlekken in de ruimte aanwezig te zijn. Ook in cleanrooms stelt men hoge eisen aan de luchtdichtheid van inbouwdozen. Met het nieuwe inzetstuk zijn de hollewanddozen eenvoudig luchtdicht te maken. In het kader van energieprestaties worden steeds meer gebouwen luchtdicht gemaakt, zodat er geen warmtelekken meer aanwezig zijn.”

luchtdicht_tekening
Geluidsdicht
Naast luchtdichtheid, speelt geluidsdichtheid ook een steeds grotere rol in bijvoorbeeld hospitalen.  “In ziekenhuizen hebben patiënten behoefte aan rust. Na een operatie moet je kunnen herstellen en dat kun je niet in een rumoerige ruimte.” Niet alleen in ziekenhuizen stijgt de vraag naar geluidsdichte wanden. Ook in hotels en de woningbouw is behoefte aan dergelijke ruimtes. “Oude kantoorpanden die tot woonruimtes verbouwd worden, moeten ook ongewenst geluid buiten de deur houden. De inzetstukken kun je natuurlijk ook gebruiken in woningscheidende wanden en scheidingswanden van slaap- en hotelkamers.”

In het Bouwbesluit zijn de eisen op het gebied van brandveiligheid aangescherpt. Naast brandwerendheid speelt ook rookwerendheid een grotere rol. “Brandcompartimenten zorgen ervoor dat mensen de kans krijgen om te vluchten als er brand uitbreekt. Bij hoogbouw, verzorgingstehuizen en ziekenhuizen gelden strenge eisen op het vlak van brandveiligheid. Mensen die op de bovenverdieping wonen, minder goed ter been of bedlegerig zijn, moeten ook de kans krijgen om te vluchten. In deze situaties heb je namelijk een langere vluchttijd nodig.”

geluidsdicht_tekening
Volledig stekerbaar
Nu is gebleken dat er meer mensen omkomen door rook dan door de brand zelf, wordt het thema rookwerendheid steeds belangrijker. “Onze brand- en rookwerende hollewanddozen  zorgen ervoor dat zowel de brand als de rook gedurende een periode tussen de 30 tot 90 minuten binnen het brandcompartiment blijven. Mocht er brand uitbreken, dan gaat de brandwerende pad – welke voornamelijk uit grafiet bestaat – in de hollewanddoos expanderen en wordt het gat door schuimvorming afgedicht. En nu dankzij het nieuwe inzetstuk blijft de rook binnen het compartiment.  ” Dit alles zorgt ervoor dat mensen genoeg tijd krijgen om veilig het gebouw te kunnen verlaten. Om de werking van brand- en rookwerende hollewanddozen te kunnen garanderen, moeten er tests worden gedaan door onafhankelijke en geaccrediteerde testinstituten worden uitgevoerd. Effectis en Attema werken al jaren samen om deze garanties te kunnen afgeven.”

Gebruiksgemak is erg belangrijk. De inzetstukken zijn eenvoudig te combineren met de hollewanddozen van Attema – de UHW50 of de HWD50L. “Daarbij is de universele toepasbaarheid voor ons van groot belang. We werken veel samen met fabrikanten van schakelmaterialen en hebben ervoor gezorgd dat deze ook allemaal toepasbaar zijn. Met de komst van de nieuwe inzetstukken zijn nu ook volledig stekerbare prefaboplossingen met hollewanddozen in een lucht-, geluids- en rookdichte versie verkrijgbaar. Verder zijn de hollewanddozen halogeenvrij verkrijgbaar en voorzien van twee conische buisinvoeren met geïntegreerde vergrendeling voor zowel 16 als 19 mm buis. Door de dunne, maar stevige oplegrand van de metalen bevestigingssetjes ontstaat geen kiervorming tussen het schakelmateriaal en de wand,” besluit de marketing manager.


Voor meer informatie verwijzen wij u door naar Attema Meer informatie