Compartimenteren met plaatmateriaal

In het Bouwbesluit staat dat een gebouw opgedeeld moet worden in compartimenten en sub-compartimenten om brand in te perken en de vluchtweg te vrijwaren, zodat personen het gebouw veilig kunnen verlaten en de brandweer op zijn beurt veilig zijn werk kan doen. Het realiseren van een dergelijke compartimentering kan perfect met plaatmateriaal, zo bewijst Promat al jaren. Dankzij een nieuwe ontwikkeling kan de compartimentering in een bestaand gebouw efficiënter en sneller gerealiseerd worden.

Brandresistentie is momenteel letterlijk een ‘hot’ topic als gevolg van de vele branden in torenflats de afgelopen jaren met als recente voorbeeld de brand in de Grenfell Tower in Londen. “Het heeft het thema brandpreventie inderdaad hoger op de agenda gezet,” merkt Rob Van Baelen van Promat. “Onze brandwerende PROMATECT®-platen bieden voornamelijk een oplossing voor renovatiedoeleinden, maar ook bij houtskeletbouw kunnen we met onze platen de brandcompartimentering garanderen. De platen worden dan bevestigd middels speciale hangers ofwel op houten balken. Indien noodzakelijk wordt een zelfstandig plafond en/of wand gecreëerd. De dikte van de plaat bepaalt vervolgens de brandweerstand. Het Bouwbesluit schrijft voor een brandcompartimentering een brandwerendheid van 60 minuten voor.”

Promat produceert de brandresistente platen in een groot aantal varianten. Van Baelen geeft enkele voorbeelden. De PROMATECT®-100 is een gips gebonden plaat die zich eenvoudig laat verwerken en zowel recht als met afgeschuinde boorden geleverd kan worden. Op deze plaat kan direct de afwerking gebeuren, een extra gipsplaat is dus overbodig. De PROMATECT®-H is een cementgebonden plaat die voornamelijk gebruikt wordt voor het realiseren van een compartimentering in vochtige ruimtes. De plaat wordt ook steeds meer toegepast bij renovatiedoeleinden. Men kan dan al in een eerder stadium beginnen met het realiseren van de compartimentering, zelfs als de ramen en deuren nog ontbreken. Ook voor schachtafsluitingen is de PROMATECT®-H ideaal, net als voor afschroefbare luiken.”

Voor renovatiedoeleinden biedt de beplating van Promat nog een bijkomend voordeel. “We kunnen onze 1-laagse plaat in combinatie met de bestaande betonconstructie als één geheel beschouwen om tot de brandweerstand te komen in plaats van een 2-laagse plaat zoals gebruikelijk. Dat geeft enorm veel voordelen naar plaatsing toe. De montage verloopt veel sneller, omdat de tweede werkgang niet meer hoeft te gebeuren. Al onze systemen zijn Europees getest en voldoen aan alle brandweerstandseisen,” besluit Van Baelen.

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar PromatMeer informatie