De kracht van watermist brandblussystemen

UF machinery nozzle

Conventionele sprinklersystemen storten een grote hoeveelheid water uit over een vuurhaard om deze te blussen. De nevenschade is groot. Hoge druk watermistsystemen daarentegen gaan volgens Mariecke Siezen, directeur van Technoship, veel efficiënter te werk, ook nog met minimale nevenschade. Technoship is vertegenwoordiger in de Benelux van Ultra Fog AB, een Zweedse fabrikant van hoge druk watermist brandblussystemen.

Technoship is sinds 1968 actief op de maritieme markt in de verkoop en service van veiligheidssystemen en sinds 1992 vertegenwoordiger van Ultra Fog AB. Siezen: “Ultra Fog systemen worden als vast brandblussysteem toegepast in kantoren, datacenters, gevangenissen, ziekenhuizen, seniorenwoningen en fabrieken, maar ook op platformen van windturbines (offshore), aan boord van marineschepen, in superjachten en cruiseschepen. We begeleiden het complete opdrachttraject van onze klanten, adviseren de betreffende toepassing en regelgeving en verzorgen indien gewenst onderhoud van systemen en training.”

 

48 m2 met één nozzle
Hogedruk watermistsystemen zijn uiterst efficiënt, zorgen voor directe koeling, controleren een vuurhaard binnen één minuut met een minimale hoeveelheid water en minimale schade, resumeert Siezen. “De systemen zijn opgebouwd uit duurzame materialen zoals rvs en met minimale pijpdiameters, wat resulteert in een lange levensduur. Alleen Ultra Fog systemen kunnen ruimtes tot een oppervlakte van 48 m2 beschermen met één enkele nozzle. Hogedruk watermistsystemen gebruiken 90% minder water dan conventionele sprinklersystemen en vernevelen het water onder hoge druk (120 bar) waardoor een mist ontstaat. Deze watermist verkoelt zeer snel, onttrekt zuurstof aan het vuur en smoort het vuur in zeer korte tijd. De nevenschade door water en roet is minimaal.”


Nozzle test-tool

Ultra Fog beschikt over een range aan nozzles voor diverse ruimtes en vuurklassen en dat maakt het mogelijk een systeemontwerp zo efficiënt mogelijk te maken. Siezen: “Dat wil zeggen, met laag water- en stroomverbruik en zo min mogelijk nozzles en dus ook leidingwerk. Ultra Fog systemen worden getest en ontworpen volgens CEN/TS 14972, NFPA750, FM5560, VDS, SP en IMO. Daarnaast is de pompset modulair en flexibel, waardoor deze aangepast kan worden aan de beschikbare ruimte. Na installatie is het van groot belang dat het systeem onderhouden wordt. Daarbij kunnen we de nozzles afzonderlijk testen zonder dat het hele systeem geactiveerd hoeft te worden. Als enige systeem ter wereld beschikt Ultra Fog namelijk over een nozzle test-tool waarmee elke accommodatie-nozzle afzonderlijk en op simpele wijze kan worden getest.”

UF accommodatie nozzle

Het gehele watermistsysteem wordt actief gemonitord met een touch-screen controlepaneel met eigen software, optioneel voorzien van mimics van de locatie (gebouw). Hierop worden alle systeemfuncties en alarmen gemonitord en geregistreerd. “Het systeem biedt de mogelijkheid om te communiceren met de brandmeldcentrale en andere systemen, zoals onderhoudssystemen. Regulier onderhoud wordt door de verbruiker verricht, waardoor tevens bekendheid en vertrouwdheid met het systeem wordt verkregen. Aanbevolen wordt het systeem minimaal één keer per twee jaar te laten testen en onderhouden door een gespecialiseerd bedrijf, zoals Technoship,” zegt Siezen tot besluit.

 


Voor meer informatie verwijzen wij u door naar Technoship Meer informatie