Faay helpt installateurs uit de brand met brandwerende prefab constructies

Brandveiligheid is een belangrijk thema waarop nooit bezuinigd mag worden. Het gaat immers om het welzijn van mensen. Faay maakt zich sterk voor brandwerende oplossingen en specialiseerde zich in prefab-wandsystemen en -plafondsystemen. Robert-Jan Kobben is verantwoordelijk voor de Techniek & Projecten binnen dit familiebedrijf. Hij gaat dieper in op de ontwikkelingen en uitdagingen op het vlak van brandpreventie.

Een trend op het vlak van brandwerende oplossingen zijn prefab-constructies. Deze systemen zijn eenvoudig en snel te installeren. “Zo produceren wij voor een van onze klanten leidingschachten, voorzien van prefab wanden en leidingen voor gestapelde appartementen. Deze systemen zijn zelfs na plaatsing deels uitneembaar, zodat bewerkingen en aanpassingen van leidingen of kabels achteraf een fluitje van een cent is. De wand eruit schroeven, enkele aanpassingen verrichten, de wand terug schroeven en klaar is Kees,” verduidelijkt Kobben. “Er is door ons veel onderzoek verricht om ervoor te zorgen dat deze constructies aan alle eisen op het vlak van brandveiligheid voldoen. Inmiddels zijn de eerste projecten met deze complete prefab oplossingen opgeleverd.”

De eisen die aan brandveiligheid gesteld worden zijn volkomen terecht, stelt Kobben: “Producten in bouwwerken moeten uitgebreid getest worden op het vlak van brandwerendheid. Als er verschillende onderdelen van verschillende leveranciers samengebracht worden, moet je goed kijken wat je doet. Werkt alles goed en is de kwaliteit van deze losse onderdelen in combinatie met elkaar wel gewaarborgd? Elk onderdeel voldoet aan een bepaalde standaard, maar wie garandeert dat deze standaard gewaarborgd blijft in combinatie met ander element uit het bouwwerk? Een slechte combinatie kan levensgevaarlijk zijn, omdat de brandveiligheid in het geding komt.”


Preventief oogpunt
Faay handhaaft de (brand)veiligheid van bouwwerken door de producten veelvuldig testen. “Het bewaken van de brandveiligheid staat bij ons centraal. Door uitgebreide testen uit te voeren, zorgen we ervoor dat we altijd de juiste combinatie vinden. Deze informatie is van onschatbare waarde. Deze tests voeren we niet zozeer projectgebonden uit, maar vanuit preventief oogpunt. We kijken of de onderdelen van andere producenten op onze producten aansluiten. We hebben inmiddels een dossier aangelegd waarin we inzichtelijk maken welke combinaties wel en niet werken. Zo weten we bijvoorbeeld precies welke manchetten het beste bij welke specifieke doorvoeringen bij welk van onze wandtypes passen. Ook hebben we scherp wanneer grafiet in een manchet gewenst is of juist niet.”

Een andere uitdaging op het vlak van brandveiligheid is het reduceren van foute productverwerking. “Soms ontstaat onduidelijkheid op de bouwplaats en verloopt de installatie van een systeem niet volgens plan. In de praktijk komt het vaak voor dat problemen op de werkplek door de bouwvakkers zelf worden opgelost. Daardoor kunnen montagefouten ontstaan. Dat resulteert in de slechtste gevallen in lekkages, gebrekkige brandveiligheid en de vermindering van geluidsisolatie. Die problemen kun je echter ondervangen door met prefaboplossingen te werken. Zo voorkom je onduidelijkheden. Tevens geven wij aan om bij de ingewikkeldere systemen met gecertificeerde aannemers te werken. Dan weet je zeker dat het werk goed uitgevoerd wordt en de brandveiligheid van het pand gewaarborgd blijft.”

Brandwerend plafondsysteem
Naast de Prefab Units en Products biedt Faay ook een brandwerend plafondsysteem in de vorm van het 2Resist ceiling system aan. “Dit uitneembaar en herplaatsbaar plafond is ook na verplaatsing gegarandeerd brandwerend. Het 2resist ceiling system is een flexibel plafondsysteem met een uitzonderlijk hoge brandwerendheid. Dit product is in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar en  biedt een brandwerendheid van één tot twee uur en is geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatie. De brandwering van dit product zit in één lijn met de systeemplaten en is eenvoudig uitneembaar, zodat er met leidingen geschoven kan worden. Voor ziekenhuizen is dit erg handig. Als er bijvoorbeeld een MRI-scanner van de ene naar de andere kamer verhuisd moet worden, kunnen de stroomvoorzieningen e.d. die boven het systeemplafond zitten eenvoudig aangepast worden. Daarnaast worden er een hoop kosten bespaard, omdat niet elke vertrek opnieuw brandwerend hoeft worden afgewerkt. De brandwering zit al ter hoogte van de plafondplaten. Het is een kwestie van de plafondplaten terug plaatsen, en je hebt ze weer brandwerend afgeschermd.

Het plafond wordt in principe door een gespecialiseerde aannemer geïnstalleerd. “Het ophangen van het systeem is redelijk complex en vraagt expertise. Onze partners verzorgen ook eendaagse trainingen, zodat aannemers het plafond na het behalen van een certificaat kunnen plaatsen. Die certificering is erg belangrijk voor ons, omdat we enkel op die wijze zeker zijn van een juiste uitvoering, en dus zeker zijn dat het plafond tijdens een brand zijn werk zal doen. Garanties op dit product geven we alleen als we er zeker van zijn dat ze door gecertificeerde professionals worden geplaatst. Geen papiertje betekent geen garantie,” besluit Kobben.


Voor meer informatie verwijzen wij u door naar Faay Meer informatie