Gasvormig blusgas Novec 1230 voorkomt brandschade in datacenters

Organisaties met serverruimtes of controleruimtes huisvesten kostbare apparatuur en daarom is het zaak om voor een veilig blusmiddel te kiezen. De keuze voor een materiaalsoort dat apparatuur niet beschadigt, onschadelijk is voor het milieu en bovenal snel werkt is erg essentieel. Het blusgas Novec 1230 van 3M is de oplossing.

Volgens marketing manager Frans Westenberg van 3M voorkomt het gasvormig blusmiddel veel ellende. Omdat het materiaal niet op waterbasis is, zal dure apparatuur niet beschadigen. Ook de snelle blustijd is een voordeel: “Gas verdampt erg snel en bovendien heb je maar een lage concentratie nodig om het vuur te bestrijden. Uit recente proeven blijkt dat het materiaal in seconden blust. Tevens heeft Novec 1230 de laagste mondiale GWP-factor (global warming potential factor).”

Ook qua veiligheid gooit het blusgas hoge ogen volgens de marketing manager, omdat het niet met CO2 blust. “Bij een brand schieten mensen in de stress. Door die stress wordt je ademhaling versneld en heb je dus meer zuurstof nodig. En als je dan die enorme concentratie CO2 inademt, haal je niet eens de deur meer; zelfs tien meter lopen is al te veel. Het Novec 1230 is niet schadelijk voor mens en dier. Het blusgas blust puur door het cooling-effect en dat bij een lage concentratie. Daardoor zal het de zuurstof nauwelijks verdringen.”

2.1_Aviation+Novec+1230+Hush+House_410+x+205 - kopie
Veilig voor apparatuur
Omdat er geen residu achterblijft en het snel verdampt, is het blusgas veilig te gebruiken in afgesloten ruimtes. “Als je blust met water(mist), kun je je dure apparatuur meestal weggooien. In een datacenter staat er voor miljoenen aan computers. Daarnaast ligt in zulke organisaties een sterk accent op bedrijfscontinuïteit. Dat laatste is iets waar mensen vaak onvoldoende of niet bij stilstaan: de brand is geblust, maar wat is de downtime? Wat kost het als je je machinekamer niet meer kan gebruiken en als je je bedrijfsprocessen maandenlang moet stilleggen?”

Novec 1230 heeft een aantal voordelen ten opzichte van andere blusmiddelen. Toch is dit materiaal niet voor elke situatie geschikt: “Het kan alleen maar worden toegepast in afgesloten ruimtes. Ook verschilt het qua prijs met blusinstallaties van bijvoorbeeld watermist. Water kost niks. Dus je installeert het leidingwerk in de ruimte waar het nodig is en je zorgt dat het wordt aangesloten. Novec 1230 is opgeslagen in drukcilinders. Dan heb je het dus over een specifiek distributiekanaal en een ander leidingnetwerk.”

Lage investering
Hoewel het gasvormige blusmiddel wat duurder in aanschaf is dan andere blusmiddelen, verdient het zich snel terug. “Er zijn weinig cylinders nodig. Dat betekent dat er een beperkte opslagruimte nodig is en de opslagkosten voor grote installaties laag zijn. Bovendien kent het middel een extreem laag aantal onterechte activeringen, dus ook de kosten voor het blusmiddel zijn slechts een eenmalige investering. Dat betekent dat er sprake is van zeer beperkte vervolgkosten: eigenlijk alleen de inspecties op vaste intervallen met daaruit voortkomend klein onderhoud,” besluit Westenberg.


Voor meer informatie verwijzen wij u door naar 3M Meer informatie