
Uit cijfers van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) blijkt dat 70% van de huishoudens een rookmelder bezit. Daarvan is de helft daadwerkelijk in werking gesteld en hangt slechts 35% op de goede locatie. “Veelal ligt de rookmelder gewoon in de kast of hangt in de hoek van de kamer ‘omdat de melder dan niet zo opvalt’. Een schrikbarende conclusie, vindt Jeroen Schipper van Hemmink, importeur van elektrotechnisch installatiemateriaal in Nederland en marktleider op het gebied van rook-, hitte en koolmonoxidemelders.
Vanuit het Bouwbesluit is vastgelegd welke brandveiligheidsmaatregelen er getroffen moeten worden in een gebouw. Schipper: “Het is vrij helder omschreven hoeveel rookmelders er nodig zijn en waar ze geplaatst dienen te worden. Neemt niet weg dat de wetgeving hieromtrent toch soms lastig te interpreteren is. Ook al leveren wij onze producten via de elektrotechnische groothandel, we zijn voortdurend in gesprek met installateurs en stellen ons ook op als kennispartner voor installateurs. Zo verzorgen we trainingen over rook-, hitte en koolmonoxidemelders en geven advies bij projecten, variërend van woningbouw tot zeer complexe utiliteitsgebouwen. Installaties voor brand- en koolmonoxideveiligheid kunnen vaak slimmer (dus veiliger) en uiteindelijk ook goedkoper ontworpen worden.”
Stofcompensatie
Als het gaat om brandveiligheid gaat het eigenlijk om het redden van mensenlevens, benadrukt Schipper. “Rook-, hitte- en koolmonoxidemelders geven bewoners net dat beetje extra tijd om een gebouw levend te kunnen verlaten. Een deugdelijke installatie is dus van levensbelang. Het is heel eenvoudig om melders aan te schaffen, maar dat geeft per definitie geen garantie voor een veilige oplossing op de lange termijn. Stofophoping is bijvoorbeeld een grote boosdoener voor melders. De nieuwste rookmelders zijn voorzien van stofcompensatie, een unieke feature die onderscheid maakt tussen stof en rook. Zo is een veel langere veiligheid gegarandeerd, ook als de melders niet periodiek worden schoongemaakt.”
AudioLINK
Werd enkele jaren geleden nog uitgegaan van het feit dat bewoners gemiddeld 7 minuten de tijd hebben om bij een brand hun woning te verlaten, inmiddels is dat bijgesteld tot slechts 3 minuten, weet Schipper. “Als er ergens in huis rook wordt gedetecteerd, is het belangrijk dat alle melders direct inschakelen. Dat vergroot de kans dat bewoners levend het huis kunnen verlaten. Dankzij een slimme draadloze koppeling kunnen de melders van Ei Electronics aan elkaar worden gekoppeld, zelfs de batterij gevoede exemplaren, waarop we tien jaar garantie kunnen geven.”
Een ander unieke feature die Schipper tot slot nog onder de aandacht wil brengen, is AudioLINK. “Deze techniek stelt gebruikers in staat om alle gegevens, inclusief historie van de melders, te bekijken via een app op je smartphone. Zo kun je bijvoorbeeld de mate van stofophoping in de rookmelder uitlezen en zelfs bekijken of er ‘achtergrond-CO’ aanwezig, die misschien te laag is voor een alarmmelding.”
Hemmink is voortdurend in gesprek met installateurs en probeert ook onder hen een stukje bewustwording over te brengen richting de eindklanten. “Onze producten geven mensen net dat beetje extra tijd om een gebouw levend te kunnen verlaten,” herhaalt Schipper nogmaals tot besluit.
Voor meer informatie verwijzen wij u door naar AudioLink