Nieuwe standaard controleert brandveiligheid elektrische installaties

Sinds dit jaar is een nieuwe standaard om de brandveiligheid van elektrische installaties te controleren van kracht. Controlemethodiek NTA 8220 verduidelijkt wat en hoe er gecontroleerd moet worden. Zo wordt het aantal kortsluitingen gereduceerd wat het aantal bedrijfsbranden moet terugdringen.

Veel verzekeraars eisen een inspectie volgens NTA 8220 bij het afsluiten van een brandverzekering. Branden in bedrijfspanden lopen in de papieren. Jaarlijks bedragen deze schadeposten miljoenen euro’s. Ondeugdelijke elektrische installaties zijn vaak de reden voor deze vuurhaarden.

Tot voor kort was er echter nog geen methodiek die zich specifiek richt op de brandveiligheid in elektrische installaties én de aangesloten toestellen. Uneto-VNI ontwikkelde daarom in samenwerking met het Verbond van Verzekeraars en I-keur een nieuwe standaard. NTA 8220 hamert op het belang van regelmatige inspectierondes. Veel bedrijven verzaakten dat en de nieuwe standaard heeft de ambitie om het aantal branden met 40 procent te reduceren. Het Nederlands Normalisatie-instituut (NEN) legde NTA 8220 vast in Nederlands Technische afspraken (NTA).