Optimale brandveiligheid dankzij draadloze koppeling

Print

 

Brandveiligheid gaat eigenlijk om het redden van mensenlevens. Als er ergens in een gebouw rook-, hitte- of koolmonoxide wordt gedetecteerd, is het belangrijk dat bewoners of gebouwgebruikers zo snel mogelijk worden geïnformeerd. Een slimme, draadloze koppeling tussen de melders van Ei Electronics garanderen een optimale brandveiligheid. Jeroen Schipper van Hemmink, leverancier van producten, oplossingen en concepten voor de bouw-, industrie-, elektrotechnische installatie- en recreatiemarkt, vertelt ons meer over deze koppeling.

Vanuit het Bouwbesluit is vastgelegd welke brandveiligheidsmaatregelen er getroffen moeten worden in een gebouw. Het is vrij helder omschreven hoeveel rookmelders er nodig zijn en waar ze geplaatst dienen te worden. Neemt niet weg dat de wetgeving hieromtrent toch soms lastig te interpreteren is. “Ook al leveren wij onze producten via de elektrotechnische groothandel, we zijn voortdurend in gesprek met installateurs en stellen ons ook op als kennispartner voor installateurs. Zo verzorgen we trainingen over rook-, hitte en koolmonoxidemelders en geven advies bij projecten, variërend van woningbouw tot zeer complexe utiliteitsgebouwen. Installaties voor brand- en koolmonoxideveiligheid kunnen vaak slimmer (dus veiliger) en uiteindelijk ook goedkoper ontworpen worden.”

 

Draadloze koppeling 


Hemmink is in Nederland met het merk Ei Electronics marktleider op het gebied van rook-, hitte en koolmonoxidemelders. Ei Electronics is een Ierse producent en ontwikkelt en produceert al meer dan 35 jaar rookmelders, hittemelders en koolmonoxidemelders. Hemmink vindt bewonersveiligheid erg belangrijk en kiest dan ook niet voor niets voor de rookmelders van Ei Electronics. Deze staan garant voor kwaliteit en betrouwbaarheid. Dat bewijst ook de praktijk. Alle Ei Electronics producten worden tijdens de productie meermalen getest om de functionaliteit van dit veiligheidsproduct te borgen. Verder zijn alle melders getest en goedgekeurd volgens de Europese regelgeving (EN14604).

Werd enkele jaren geleden nog uitgegaan van het feit dat bewoners gemiddeld 7 minuten de tijd hebben om bij een brand hun woning te verlaten, inmiddels is dat bijgesteld tot slechts 3 minuten. “Als er ergens in huis rook wordt gedetecteerd, is het belangrijk dat alle melders direct inschakelen. Dat vergroot de kans dat bewoners levend het huis kunnen verlaten. Dankzij een slimme draadloze koppeling kunnen de melders van Ei Electronics aan elkaar worden gekoppeld, zelfs de batterij gevoede exemplaren, waarop we tien jaar garantie kunnen geven.”

Meten is weten met AudioLINK


Vaak is het lastig te zien wanneer een koolmonoxide- of rookmelder voor het laatst in alarm is gegaan, hoe het staat met het batterijniveau van de melder en wat de mate van stofophoping in de rookmelder is. Ei Electronics biedt hiervoor dé oplossing met AudioLINK. In combinatie met de AudioLINK app is deze informatie snel en eenvoudig uit te lezen. Schipper verduidelijkt: “AudioLINK biedt een extra stukje veiligheid. Zo kun je bijvoorbeeld zien of er op de ‘achtergrond’ koolmonoxide aanwezig is geweest, die misschien te laag is voor een alarmmelding. Dit bespaart tijd, geld en extra onderzoek door de installateur.”

Hemmink is voortdurend in gesprek met installateurs en probeert ook onder hen een stukje bewustwording over te brengen richting de eindklanten. De producten van Ei Electronics geven mensen net dat beetje extra tijd om een gebouw levend te kunnen verlaten.


Voor meer informatie verwijzen wij u door naar Hemmink Meer informatie