Rook in gebouwen als ‘hot topic’ in elektro-installatietechniek

Niet het vuur zelf, maar juist de rook veroorzaakt de meeste ongevallen bij brand in een gebouw. Het is zaak het vuur en de rook zolang mogelijk in de ruimte te houden waar de brandhaard ontstaat, zodat gebouwgebruikers veilig kunnen vluchten. Attema heeft het thema aangegrepen en presenteert unieke inzetstukken om een brandwerende hollewanddoos ook rookdicht te maken. 

Schone rook bestaat niet. Rook zit vol roetdeeltjes en andere schadelijke stoffen die acute en/of langdurige klachten kunnen veroorzaken. Ook bij een brand in een gebouw kunnen dus schadelijke stoffen vrijkomen. Het gezondheidsrisico hangt samen met de hoeveelheid rook die wordt ingeademd. “Een brandcompartimentering alleen is niet afdoende om ook te rookontwikkeling tegen te gaan,” zegt Marcel Herssevoort van Attema. “De druk in een ruimte wordt zo hoog dat de rook zijn weg zoekt door kieren en gaten, waaronder ook de wandcontactdozen. Met onze nieuwste rode inzetstukken worden brandwerende hollewanddozen rookdicht afgesloten.”

Drie functies ineen
Het is volgens Herssevoort een kwestie van tijd dat het thema rookdichtheid wordt opgenomen in het Bouwbesluit. “Wij zijn de norm- en regelgeving wat dat betreft een stap voor. De rode inzetstukken in combinatie met onze brandwerende hollewanddozen hebben de tests bij onafhankelijk onderzoeksbureau Efectis met vlag en wimpel doorstaan. We leveren de inzetstukken overigens altijd als complete set in combinatie met de brandwerende hollewanddozen. Behalve rookdicht zijn de rode inzetstukken tevens geluid- en luchtdicht. We hebben de functies bij elkaar gebracht in één inzetstuk. Voor uitsluitend geluid- of luchtdichting hebben we ook andere inzetstukken beschikbaar. Met de complete ‘rode set’ is de veiligheid voor wat betreft de hollewanddozen dus altijd gegarandeerd. Ideaal voor toepassing in bijvoorbeeld een hotel of zorginstelling,” meent Herssevoort.

Attema maakt sinds een jaar deel uit van de Kaiser Group, een Duits familiebedrijf met marktleidende posities in diverse Europese landen. “Dankzij onze nieuwe moedermaatschappij kunnen we binnen afzienbare tijd een mooi en uniek portfolio aan brand- en rookwerende installatie-oplossingen introduceren op de Nederlandse markt. Het is slechts wachten totdat de certificeringen zijn afgerond,” verklapt Herssevoort.

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar AttemaMeer informatie