Watermistsystemen als brandbeveiliging in gebouwen

Hogedruk watermist brandblusinstallaties bieden uitstekende mogelijkheden voor brandbeveiliging in diverse gebouwen (kantoren, woningen, hotels, cultureel erfgoed, gevangenissen, opslag, parkeergarages) en van verschillende installaties (keukens, treinen en bussen, turbines, leidingen boven plafonds). Hogedruk watermist wordt vaak vergeleken met traditionele sprinklersystemen, maar onderscheiden zich doordat er minder nozzles en (90%!) minder water nodig zijn, en doordat de watermist het vuur voornamelijk bestrijdt door ultra snelle verkoeling en door verstikking van het vuur. Gebruikte installatiematerialen zijn van duurzaam roestvrij staal en leidingen variëren van 28 tot 12mm.

Verschillende watermistsystemen
Er zijn verschillende watermist brandblusinstallaties op de markt, variërend van lage druk (5-10bar), middel druk (10-60 bar) en hoge druk (60-120bar). Ultra Fog levert hogedruk watermistsystemen, welke qua efficiëntie (ultra snelle koeling, snelheid van blussen) uitstijgen boven de lage en middel druk watermistsystemen. Een hogedruk watermistsysteem dat het water onder 100 bar vernevelt, beheerst en onderdrukt een vuurhaard binnen 1 minuut. De gepatenteerde nozzles van Ultra Fog zijn het resultaat van hoogwaardige engineering en extensief testen. Zij versnijden het water tot minder dan 10my (50-150my bij andere watermistsystemen), waardoor het effect van de ultra fijne mist vergelijkbaar is met dat van een gas, maar dan volledig mens- en milieuvriendelijk.

Do’s en Dont’s
Bij de toepassing van watermistsystemen dient men in het oog te houden dat de te gebruiken nozzles door een onafhankelijke partij zijn getest en gecertificeerd voor die specifieke toepassing en ruimte. Ultra Fog nozzles zijn voor de landmarkt volledig getest en goedgekeurd conform EN-CEN/TS 14972, INSTA900-3, FM5560, NFPA750.
Tevens is het van belang dat het hogedruk watermistsysteem wordt geïnstalleerd door een competent installatiebedrijf dat ruime ervaring heeft in het installeren van hogedruk leidingsystemen. Een sprinklerinstallateur is niet per definitie een goede watermist-installateur en op de hoogte van de specifieke eisen die aan de installatie van een dergelijk hogedruk systeem worden gesteld.
Regelmatig regulier en periodiek (jaarlijks) gecertificeerd onderhoud van hogedruk watermistsystemen is van belang voor een veilig, goed werkend systeem. Voor het regulier testen of de nozzles en leidingen niet verstopt zijn en ook daadwerkelijk sproeien en de pompset goed functioneert, is er de gepatenteerde Ultra Fog testing tool waarmee op eenvoudige, schone wijze elke nozzle kan worden getest zonder dat het hitteglaasje wordt gebroken.

Toepassing van Ultra Fog watermist
Ultra Fog hogedruk watermistsystemen zijn goedgekeurd en worden toegepast in kantoorgebouwen, hotels, bibliotheken, ziekenhuizen, restaurants (OH1,HC-1), in winkelcentra en distributiecentra (OH3), theaters en bioscopen (OH4), verzorgingshuizen (FM5560), parkeergarages en fabrieken (OH2). Voor gevangenissen heeft Ultra Fog zelfs een speciale ‘hufter-proof’ nozzle ontwikkeld. Daarnaast levert Ultra Fog speciaal ontworpen en gekeurde brandbeveiliging voor treinen (standaard UNI 11565:2016), frituurinstallaties (ISO:15371) en turbines (FM5560).

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar TechnoshipMeer informatie