100% stekerbaar installeren

Stekerbaar installeren neemt steeds grotere vormen aan. Kon voorheen alleen de verlichtingsinstallatie stekerbaar geïnstalleerd worden, inmiddels is het concept zodanig doorontwikkeld dat een compleet gebouw stekerbaar geïnstalleerd kan worden. Vanaf de verdeler tot aan de laatste wandcontactdoos. Casper Bontenbal van Isolectra praat ons bij over de laatste ontwikkelingen, zoals de schakelverdeler als alternatief voor de centraaldoos, en de Construction Products Regulation (CPR) die sinds 1 juli van kracht is en ook van invloed is op stekerbare installaties.

“Het concept van stekerbaar installeren bestaat eigenlijk al sinds de jaren zeventig toen Wieland met de stekerbare connector kwam,” zegt Bontenbal. “Begin jaren negentig hebben wij het stekerbare concept omarmd. Aanvankelijk werd het alleen toegepast in de utiliteit, maar sinds enige tijd ook in de industrie en zelfs de woningbouw. Ook in de woningbouw wordt steeds meer gewerkt met holle wanden of verlaagde plafonds, ideaal voor de inzet van stekerbare installaties.” De grote belangstelling voor stekerbaar installeren heeft volgens Bontenbal te maken met de vraag naar flexibiliteit en snelheid.”

Template_gesis_zeichnen

Met de schakelverdeler biedt Isolectra een efficiënter en voordeliger alternatief voor de traditionele centraaldoos. Bontenbal: “De schakelverdeler wordt in de (holle) wand geplaatst in plaats van in het plafond. Zo kun je met veel kortere leidinglengtes de wandcontactdozen en de schakelaar bereiken en hoeft er slechts één langere lengte naar het lichtpunt. Het bespaart dus aanzienlijk op leidingen én bedrading.”

Isolectra Academy
Op 1 juli 2017 is de Construction Products Regulation (CPR) van kracht, een Europese wet waarin is geregeld welke kabels men moet gebruiken in het kader van brandwerendheid. “Dat heeft ook invloed op stekerbare installaties,” zegt Bontenbal. “Stekerbare installaties vallen niet direct onder die wetgeving, maar de NEN 8012 vereist dat alle leidingen in gebouwen voldoen aan de CPR brandklasses, dus ook de stekerbare installaties. We merken dat installateurs en engineers het lastig vinden om de juiste kabelkeuzes te maken. Daarom hebben we een CPR tool ontwikkeld voor stekerbare installaties. De tool is gratis voor iedereen die zich registreert bij onze Isolectra Academy. Ook bieden we installateur en engineers een aantal online cursussen aan op het gebied van stekerbaar installeren, specifiek voor montage en voor engineering. De cursussen kunnen op elk moment gevolgd worden. Deelnemers ontvangen na afloop een certificaat. We nemen als leverancier op alle mogelijke manieren onze verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat installateurs de juiste producten toepassen en op een juiste wijze installeren.”

Banner_isolectra_academy


Voor meer informatie verwijzen wij u door naar Isolectra Meer informatie