Altijd het juiste lichtniveau

Je onbewust beter en fitter voelen gedurende dag zonder dat je er eigenlijk iets van merkt. Dat is het doel van het Biolux verlichtingssysteem dat Ledvance vorig jaar heeft geïntroduceerd. Een gesprek met Jan-Pieter Heimgartner van Ledvance over de voordelen van natuurlijk licht voor elke taak door altijd het juiste lichtniveau te serveren.

Human Centric Lighting is volgens Heimgartner een containerbegrip. “Het is moeilijk te duiden wat het doet met de gesteldheid van de mens. Neemt niet weg dat mensen zich wel fitter voelen door de juiste verlichting op het juiste moment van de dag aan te bieden. Het resulteert in een verhoogde productiviteit en veroorzaakt minder nevenproblemen die meestal niet direct te herleiden zijn aan slecht licht.”

Biolux
Biolux is onze definitie van Human Centric Lighting, vervolgt Heimgartner. “Ook hiervoor geldt: we brengen juiste licht op juiste moment van de dag door middel van een algoritme dat plaats- en locatiegebonden is. Tussen Wenen en Zurich bijvoorbeeld zit al 30 minuten verschil tussen zonsopkomst en -ondergang. Door het Biolux-systeem te programmeren op de exacte locatie, kunnen we perfect sturen op de daglichtcurve met het juiste aandeel blauw of rood in het licht. Wie zich onder het Biolux systeem bevindt, merkt geen verschil in intensiteit en lichtniveau. Het systeem is geënt op het gedrag van het daglicht, ook al haalt het bij lange na niet de lux-waarden van buiten. Waar we tot op heden genoegen nemen met 500 lux op kantoor, zal Biolux minimaal 750 lux tot soms wel 1100 lux voorschotelen. Afhankelijk van de situatie en doelgroep, zodat ook ouderen mensen op kantoor voldoende zicht behouden. Want daar schort het met 500 lux nog wel eens aan.”

Heimgartner beschouwt het dan ook als positief dat in de nieuwe normering, waarvan de laatste revisie momenteel ter inzage ligt, het verlichtingsniveau wordt opgeschroefd van 500 naar 750 lux. “Dat is puur een kwestie van de kennis die is opgedaan op basis van ervaringen in de praktijk. Het zorgt misschien voor een iets hoger energieverbruik, maar anderzijds gaat de productiviteit en het welzijn erop vooruit. Bedrijven worden gezonder.”

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar LedvanceMeer informatie