Baanbrekende technologieën voor een gezonde leef- en werkomgeving

Het merk Waldmann staat sinds 1928 voor innovatieve verlichtingsoplossingen. Het familiebedrijf ontwikkelt en produceert zowel hoogwaardige lampen voor de industrie, kantoor, zorg en gezondheid als systemen voor de medische fototherapie. Henk van Geresteyn, general manager van Waldmann BV, neemt ons mee in de wereld van biodynamische verlichting en vertelt over de verregaande digitalisering van de verlichting dankzij baanbrekende sensortechnologie.

Medische wetenschap
We merken dat biodynamische verlichting meer en meer gedragen wordt door voorschrijvers in de markt, begint Van Geresteyn. “Vooral in de ouderenzorg en meer specifiek op de PG-afdeling is het een belangrijk thema. Verzorgingshuizen hebben de morele plicht om de leefomgeving van bewoners te optimaliseren. Denk aan een optimale inrichting, speciale kleurstellingen en specifieke geuren. Verlichting is daarin onontbeerlijk en vormt een wezenlijk onderdeel om tot een prettige leefomgeving voor ouderen te komen. Naarmate de vraagt naar biodynamische verlichting stijgt, melden er zich ook steeds meer aanbieders die geen of nauwelijks verstand hebben van deze verlichting. Dat is onze grootste zorg. Biodynamische verlichting staat synoniem voor ‘medische wetenschap’. De lichtenscenering (het verloop van het licht gedurende de dag) is cruciaal. Een verkeerd ritme kan medisch grote consequenties hebben op zowel jongeren als ouderen. Wij zijn er dan ook voorstander van dat er een strikte scheiding komt tussen de hard- en software en het lichtadvies. Laat de lichtenscenering niet over aan fabrikanten of leveranciers maar aan gespecialiseerde voorschrijvers, onafhankelijke lichtadviesbureaus. Wij als industrie moeten niet op de stoel van de wetenschap gaan zitten. En dat geldt niet alleen voor de ouderenzorg, maar voor alle sectoren.”

Baanbrekende sensortechnologie
In 2030 woont en werkt volgens onderzoek 70% van de bevolking in stedelijk gebied, vervolgt Van Geresteyn. “Huurprijzen blijven maar stijgen. Voor vastgoedbeheerders en huurders is het belangrijk een optimaal beeld te krijgen van de kosten per vierkante meter. Het is dan ook zaak om enerzijds de vierkante meterprijs optimaal te benutten en tegelijk het welzijn van de gebouwgebruikers naar een zo hoog mogelijk niveau te brengen. Het is essentieel om beide aspecten te bundelen. En dat kan nu al. De visie van Waldmann is erop gericht dat elke gebouwgebruiker recht heeft op goed licht. Hoe we dat realiseren? Door verlichting te combineren met baanbrekende sensortechnologie. Op de komende Light & Building presenteren we de meest intelligente en individuele generatie armaturen ooit: YARA. Een armatuur dat een optimaal verlichtingsbeeld geeft, maar ook uitgerust kan worden met allerlei sensoren die de omstandigheden in een ruimte registreren. Denk aan de luchtkwaliteit, temperatuur, luchtvochtigheid, hoeveelheid daglicht, aanwezigheid en het geluidsniveau. Via ons gloednieuwe, plug-and-play besturingssysteem LITX wordt alle data beheerd. Het is een open protocol en stelt alle data en inzichten ter beschikking aan de gebouwbeheerder. Op basis van die data kan je bijvoorbeeld op afstand zien of er een werkplek beschikbaar is, maar ook waar energetische besparingen te realiseren zijn, enz.”

De verlichtingsindustrie en het lichtvak wordt alleen maar boeiender, resumeert Van Geresteyn.

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar WaldmannMeer informatie