Duurzaam wordt gezond

Intelligente lichtoplossingen op basis van LED zijn de nieuwe standaard geworden. De verwachting is dat er in de komende tijd nauwelijks nog grote stappen op het gebied van energie-efficiëntie (lm/w) worden gemaakt. Dit geldt eigenlijk voor de meeste gebouwgebonden installaties. “Daarmee verleggen gebouweigenaren en werkgevers de focus van ‘duurzaam’ naar ‘gezond’. Want het personeel van een onderneming vormt het grootste kapitaal… en kostenpost”, aldus Willem Dammers, managing director van TRILUX Benelux.

Gezond kunstlicht
Ziekteverzuim en improductiviteit zijn gigantische kostenposten voor ieder bedrijf. Human Centric Lighting kan een wezenlijke bijdrage leveren aan het welzijn op de werkplek. Dammers: “Goed licht moet voor ons meer bieden dan energie-efficiënte en normconforme visuele omstandigheden. De lichtkleur en de lichtintensiteit kunnen de stemming en het welzijn beïnvloeden. Een verlichtingsoplossing die zich richt op het natuurlijke verloop van het daglicht kan aantoonbaar het bioritme ondersteunen.”

Deze techniek bestaat al langere tijd, maar is nu echt volwassen geworden. Dammers licht de techniek kort toe: “Een HCL-armatuur heeft, in tegenstelling tot een standaard armatuur, twee verschillende geïntegreerde LED-modules en -drivers: warm (2.700K) en koud (6.500K). Dankzij de intelligente drivers wordt de ene lichtkleur meer gedimd dan de ander. Daarmee wordt een eenduidige lichtkleur gemengd die is afgestemd op het moment van de dag en tijd van het jaar.”

Eerlijk verhaal
“Het is wel belangrijk om het eerlijke verhaal te vertellen”, zegt Dammers. “HCL verricht namelijk niet in alle gevallen wonderen. Het resetten van de biologische klok gebeurt bijvoorbeeld ook al gedurende een lunchwandeling of tijdens de schoolpauze. Vooral in omgevingen met weinig daglichttoetreding en bij bedrijven met ploegendiensten levert HCL écht een toegevoegde waarde. Denk bijvoorbeeld aan medewerkers in distributiecentra en de industrie. Maar ook aan personeel en patiënten in de zorg.”

“Wij willen bij de installateur bekend staan als een partij die installateurs graag ondersteunt bij verlichtingsvraagstukken”, aldus Dammers. “Wij hebben meerdere experts op het gebied van HCL in huis. En als Duits marktleider met meer dan honderd jaar ervaring in verlichting, mogen wij met recht zeggen dat wij snappen wat licht kan én doet. Ook naar de effecten van biodynamische verlichting doen wij al geruime tijd grondig onderzoek en realiseren wij productontwikkelingen.”

Geen hogere wiskunde
Dammers vervolgt: “Dat vertalen we naar praktische oplossingen voor de installateur. Dat wil zeggen, we stellen een lichtplan op, maken een selectie in ons aanbod (HCL) armaturen en leveren de aansturing met ons LiveLink lichtmanagementsysteem op basis van DALI. Wij ontwikkelen deze componenten dusdanig, dat het voor een installateur slechts een kwestie is van monteren en aansluiten. Het is geen hogere wiskunde. Op basis van de beoogde toepassing zijn de verlichtingscurves van de HCL verlichting volledig voorgeprogrammeerd. Mocht het niet lukken, kan de installateur een beroep doen op onze serviceafdeling of zelfs de inbedrijfstelling volledig aan ons overlaten. Maar in veel gevallen kan de installateur het prima zelf.”

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar TriluxMeer informatie