Eaton wijst installateurs op vlamboogbeveiliging

In meer dan een kwart van de gevallen is de elektrische installatie de oorzaak van brand in een Nederlandse woning. Door losse contacten, schade aan bekabeling, stekkers of verbindingen, ontstaan vlambogen die leiden tot warmteontwikkeling en uiteindelijk tot brand.

Standaard aardlekschakelaars en installatieautomaten schakelen vaak niet af bij vlambogen. Sinds dit jaar wordt dan ook in de Nen 1010-norm vlamboogbeveiliging aanbevolen voor elektrische installaties. Powermanagementbedrijf Eaton adviseert de installateur om de veiligheidskloof te dichten en vlamboogbeveiliging standaard op te nemen in de woonhuisinstallatie.

Installateurs willen altijd een goed functionerende en veilige installatie opleveren. Daar hoort een vlamboogbeveiliging zeker bij. Het is duidelijk dat gebruik van vlamboogdetectie zal bijdragen om het brandrisico op significante wijze terug te dringen. Dat verhoogt de veiligheid van de consument.

Eaton heeft onlangs een nieuwe beveiligingscomponent voor vlamboogdetectie (AFDD+) geïntroduceerd. Naast de vlamboogdetectie functionaliteit, heeft de AFDD+ ook de functies van een aardlekschakelaar, een kortsluit- en een overstroombeveiliging. De AFDD+ is daardoor een betaalbare, robuuste en betrouwbare alles-in-één oplossing die aan alle normen voldoet en eenvoudig te installeren is.