Een nieuw leven voor oude armaturen

De mondiale afvalberg is anno 2022 zo’n 2 miljard ton (!) en groeit nog jaarlijks. Slechts een heel klein gedeelte wordt hergebruikt. Om de doelen van 2050 te behalen, is het tijd voor actie. Fagerhult neemt zijn verantwoordelijkheid met het concept Re:Furbish: een nieuw leven voor oude armaturen.

Het idee achter dit concept is dat verouderde verlichtingsoplossingen in gebouwen worden omgebouwd tot moderne LED-varianten. “Daarbij is het doel om zoveel mogelijk van het oude armatuur te hergebruiken”, zegt Vincent Dirkzwager van Fagerhult. “Doordat je (een deel van de) componenten niet weggooit maar hergebruikt komen we weer een stap dichter bij een 100% circulaire oplossing. De CO2-uitstoot van een product zit hem voor 26% in de materialen en voor 73% in de gebruiksduur. Met Re:Furbish focussen we ons in principe op die eerste 26%, maar door de overstap van TL naar LED en de toevoeging van lichtsturing worden ook aanzienlijke besparingen gerealiseerd op het energieverbruik.”

Nulversie
Re:Furbish is geen product dat Fagerhult op de plank heeft liggen. “Het wordt projectspecifiek bekeken”, zegt Dirkzwager. “We maken eerst een analyse van de bestaande verlichtingsinstallatie in een gebouw. Vaak dalen we dan af tot in de diepste krochten van het archief om tekeningen van de oude armaturen naar boven te halen. Dat kunnen zowel armaturen zijn van Fagerhult of van derde merken. Vervolgens bekijken we welke componenten we kunnen behouden en hergebruiken in de nieuwe oplossing en wat de impact daarvan is qua CO2-vermindering. Deze componenten hoeven immers niet nieuw geproduceerd te worden. Uiteindelijk produceren we een ‘nulversie’ om het resultaat in de praktijk te beproeven.” Dirzwager erkent dat Re:Furbish vooral interessant is voor grote aantallen, tenzij het monumentale armaturen betreffen. “

Nieuw en gegarandeerd in een oude ziel
Momenteel wordt het Re:Furbish concept uitgerold in een ziekenhuis, bij de gangen en kantoren. “Het gaat in dit project om 2.000 armaturen. Daarbij worden de armaturen leeggehaald en voorzien van een LED-insert op een pasklare montageplaat. Zelfs de kap wordt hergebruikt. Het resulteert in een besparing van 11,6 ton aan materiaal. Dat zijn kilo’s die je dus niet uit de aarde hoeft te halen. Tel daar de energiebesparing bovenop die wordt gerealiseerd door de transformatie van TL naar LED en het leidt tot een besparing van in totaal 570 ton aan CO2. Dat is het equivalent van 85 keer de wereld rond (3.400.000 kilometer minder uitstoot) met een auto. Via de calculator op onze website kun je zelf de CO2-besparing berekenen.” Fagerhult garandeert met Re:Furbish een zelfde kwaliteit als een compleet nieuw armatuur en hanteert dezelfde garanties. “Zelfs de CE-markering kunnen we overnemen. Nieuw en gegarandeerd in een oude ziel dus,” benadrukt Dirkzwager.

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar Fagerhult Meer informatie