Extra aandacht voor omvormers op Zonnepark Hernen

default

Sinds februari dit jaar is Zonnepark Hernen operationeel. De 14,1 MW veldopstelling levert stroom aan zo’n 4.500 huishoudens. Tijdens de aanleg ervan heeft Zonnestroom Nederland wel wat uitdagingen moeten tackelen. Zo ligt er dwars door het veld een gasleiding. Dat vormt in de basis geen hele fijne combinatie met de elektrische componenten erboven…

Inmiddels maakt Zonnestroom Nederland ons land alweer ruim vijf jaar een stukje duurzamer. “We zijn hét loket voor zakelijke zonnepanelen op daken en regelen alles vanaf het technisch projectmanagement tot de bouw en onderhoud”, zegt Sander Koelikamp, projectmanager bij Zonnestroom Nederland. “Behalve dakopstellingen realiseren we ook regelmatig grootschalige zonneparken, zoals hier in Hernen. Daarbij werken met samen met vaste partners, zoals Wattkraft voor de omvormers.”

Gasleiding
Bij de veldopstelling in Hernen heeft Zonnestroom Nederland gebruik gemaakt van 50 stuks 215 KTL 800 Volt omvormers van Huawei. “Wat het project extra uitdagend maakte, was de gasleiding dwars door het veld”, weet Sander. “In nauwe samenwerking met Wattkraft en de Gasunie is ervoor gekozen om het bestaande TNS 800 Volt-stelsel om te bouwen naar een IT-aardingsstelsel. Dat zorgt ervoor dat er minder stroom lekt vanaf de fases naar de aarde toe en dat leidt weer tot minder beïnvloeding op de gasbuis. Ook de omvormers zijn uiteraard op het ‘afwijkende’ IT-aardingsstelsel afgestemd.”

Kennis van zaken
Zonnestroom Nederland werkt nu zo’n drie jaar samen met Wattkraft voor de levering van de Huawei-omvormers. “Het is een betrouwbare partij die goede service verleent en in principe grootschalig kan leveren voor een goede prijs”, zegt Sander. “De servicedesk heeft veel kennis van zaken en komt snel met gerichte antwoorden op onze vragen. Dat werkt gewoon heel prettig. Wel beginnen de langere levertijden nu ook Wattkraft parten te spelen. Dat was eigenlijk ook al bij Zonnepark Hernen het geval, ware het niet dat Wattkraft alles op alles heeft gezet om de omvormers toch op tijd te kunnen leveren.”

Nog 60 projecten op de agenda
In veruit de meeste projecten die Zonnestroom Nederland realiseert, worden omvormers van Huawei toegepast. “Het is een kwalitatief goed product, veroorzaakt weinig storingen en leent zich goed om te dimensioneren met relatief veel stringaansluitingen. Daarnaast zijn de omvormers mooi van formaat en verloopt de monitoring heel eenvoudig. Wel zou er vanuit Huawei nog wat meer aandacht mogen uitgaan naar het kunnen wisselen van spareparts. De omvormers zijn niet bepaald modulair van opzet”, besluit Sander. Hij verwacht dit jaar nog zo’n 60 projecten met Huawei-omvormers te gaan realiseren.

Voor meer informatie over Wattkraft Meer informatie