‘Geld verbranden met conventionele verlichting’

In veel kantoren, bedrijfshallen, scholen, ziekenhuizen,… brandt nog conventionele verlichting. De overstap naar energie-efficiënte LED verlichting wordt nog te weinig gemaakt, merkt Willem Dammers van TRILUX. Reden voor de verlichtingsfabrikant om een grootschalige campagne te starten rondom het thema ‘relighting’. Willem geeft ons alvast de nodige argumenten waarom overstappen naar LED loont. 

TRILUX heeft de transitie naar LED zo’n 15 jaar geleden al ingezet. “Ons portfolio is dusdanig opgebouwd dat we voor iedere conventionele situatie een passend LED alternatief kunnen voorzien’, benadrukt Willem. “We proberen de markt ervan te overtuigen dat LED een goede en slimme investering is. Er zijn namelijk nog steeds bedrijven en instellingen waar het niet ‘top of mind’ is. De oude verlichting brandt nog, dus waarom vervangen? Welnu, onder meer omdat je geld aan het verbranden bent, los nog van het duurzame gedachtegoed.”

Switch Now. Save Energy. 

Begin dit jaar is TRILUX de campagne ‘Switch Now. Save Energy’gestart. “Het is een initiatief waarbij we enerzijds informeren over de wettelijke thema’s, zoals het verplicht energielabel C voor kantoren en het verbod op lichtbronnen”, legt Willem uit. Sinds februari dit jaar geldt er een verbod op de verkoop van halogeen spots en spaarlampen, en vanaf september mag TL-verlichting niet meer in de handel gebracht worden. “Daarnaast hebben we een aantal handige online tools ontwikkeld, zoals een checklist voor renovatie en een renovatie-assistent. Op basis van het artikelnummer van de oude TRILUX armatuur krijg je dan een LED alternatief voorgeschoteld. Die past in hetzelfde gat of op hetzelfde draagprofiel en kent gelijkwaardige lichttechnische eigenschappen. Ook bij een lichtbron van een ander fabrikaat stellen we op basis van een aantal karakteristieken (rond, vierkant, inbouw, opbouw, gatmaat, vermogen, visuele taak enz.) een alternatief voor. Op die manier helpen we de markt om bewust én eenvoudig de overstap te maken.”

Met LED kan het

TRILUX participeert ook in de campagne ‘Met LED kan het’, opgezet door een vijftiental producenten en importeurs van LED-verlichting in samenwerking met de Federatie Elektrotechniek (Fedet) en de Nederlandse Licht Associatie (NLA). “Ook dit initiatief is bedoeld om de overstap naar LED onder de aandacht te brengen via een speciale actiewebsite, radiospots en zelfs in de Tweede Kamer”, zegt Willem. “In het streven naar een duurzaam imago en betere carbon footprint wordt heel vaak gegrepen naar zonnepanelen of een warmtepomp, maar de verlichting heeft in heel veel omgevingen een behoorlijke impact op het energieverbruik. Wist je bijvoorbeeld dat oude verlichting in kantoren, ziekenhuizen en onderwijsinstellingen zo’n 50 tot 60% van het energieverbruik voor rekening neemt? Het besparingspotentieel is daar enorm! Los nog van de vele andere mogelijkheden en toegevoegde waarde van LED, zoals daglichtregeling en verregaande intelligentie met sensoren en beacons.”

Voor meer informatie over TRILUX Meer informatie