Wattkraft introduceert partnerprogramma voor grootschalige energieopslag

De vraag van met name bedrijven naar grootschalige energieopslag stijgt. Het schort echter bij veel installatiebedrijven aan de juiste kennis van deze systemen. Reden voor Wattkraft om een partnerprogramma op te zetten om gezamenlijk het kennisniveau te verhogen en energieopslag tot een succesvolle business case te maken. Het eerste resultaat mag er zijn. In samenwerking met Energreen Pro, onderdeel van de Green and Durable Group, werd onlangs een 8 MWh groot batterijsysteem opgeleverd bij Group Ceyssens in Heusden-Zolder. Het is direct één van de grootste opslagsystemen op dit moment in de Benelux.

Stond jaren geleden de PV-sector nog in de kinderschoenen, nu geldt dat voor batterijsystemen, zegt Elise ten Klooster, directeur van Wattkraft Benelux. “Er worden min of meer vergelijkbare vragen gesteld, zoals ‘heeft een batterij wel nut?’ Dat heeft te maken met het gebrek aan kennis in de markt. Het doel van ons partnerprogramma is dan ook om het kennisniveau over grootschalige energieopslag te verhogen.” Energreen Pro maakt daar inmiddels dankbaar gebruik van. “Vanuit Wattkraft hebben we daar een trainingsprogramma uitgerold voor zowel de eigen medewerkers als klanten. Behalve het overbrengen van kennis, kunnen ze het Huawei-batterijsystemen ook zelf ervaren aan de hand van een dummy-variant van onze LUNA 2000 200 kWh-batterij. Er staat zelfs nog een China-reis op de planning waarbij we nóg verder de diepte ingaan, systemen beter leren kennen en een aantal praktijkcases gaan bekijken.”

Utility Battery Energy Storage Systems

Duurzaamheid staat centraal bij het Belgische familiebedrijf Group Ceyssens in Heusden Zolder, dat streeft naar een zo energieneutraal mogelijke productie. Met de installatie van een 8 MWh batterijsysteem en zonnepanelen met een capaciteit van 1.7 MW op het dak zetten ze daarin een belangrijke stap. “Op de zonnepanelen na zijn alle componenten aangeleverd via Wattkraft”, zegt Kevin Rogiers van de Green and Durable Group. “Onze opdrachtgever wilde het systeem voor een bepaalde termijn opgeleverd hebben en die belofte hebben we kunnen inlossen. Een compliment aan zowel Huawei als Wattkraft.” Het batterijsysteem werd ook samen met Wattkraft geëngineerd en bestaat uit vier geschakelde Huawei Utility Battery Energy Storage Systems (BESS) containersystemen van elk 2 MWh. We hebben reeds veel ervaring in batterij opslag maar dit is het grootste project dat we tot nu toe gebouwd hebben.”

Energreen Pro is bijzonder te spreken over de toegevoegde waarde die Wattkraft biedt met haar partnerprogramma, de kennis, expertise en internationale aanwezigheid. “We zijn een groep die groeit door overnames en zijn vandaag actief in België en Nederland, maar onze missie is om pan-Europees door te groeien”, zegt Kevin. “Wattkraft is een uitstekende partner om ons daarin bij te staan. Ze hebben een uitstekende productexpertise, weten wat eraan komt en hoe we de beste combinaties kunnen maken voor ieder project.” Behalve van de industriële batterij, zoals geplaatst bij Group Ceyssens, heeft Kevin ook hoge verwachtingen van de LUNA 2000 200 kWh-batterij voor het midden- en kleinbedrijf. “Het potentieel is enorm en de business case super positief.”

Voor meer informatie over Wattkraft Meer informatie