Het belang van een efficiënt verlichtingsarmatuur

De kwaliteit van het verlichtingsarmatuur maakt of breekt een lichtbron. Dat stelt Leo van den Broeke van Waldmann. “Wij zorgen er met de behuizing voor dat een lichtbron zo optimaal en efficiënt mogelijk kan functioneren. Het is bijvoorbeeld een groot misverstand dat LED verlichting geen warmte produceert. De componenten erachter worden wel degelijk warm. En die warmte moet door het armatuur afgevoerd kunnen worden, anders gaat het ten koste van de levensduur van de lichtbron.” Van den Broeke deelt alle ins en outs van de nieuwste verlichtingsarmaturen.

Waldmann is een Duitse producent van verlichtingsarmaturen en richt zich sinds 1928 op de ontwikkeling en productie van industriële, machineverlichting. “Daarin zijn we tot op heden nog altijd zeer succesvol,” zegt Van den Broeke. “In de loop der jaren hebben we onze scope verbreed en zijn we ook actief in de utiliteitssector, echter nog steeds met de focus op taakverlichting. Denk aan verlichting in kantoorgebouwen en zorginstellingen, maar ook medische verlichting, zoals cabines voor UvA en UvB bestraling. Sinds de jaren negentig is licht en gezondheid een actueel thema. Onder het mom van biodynamische verlichting ofwel human centric lighting wordt het comfort, de productiviteit en het welzijn verhoogd. En daalt de foutenlast.”

Uitwisselbaarheid
Als fabrikant van verlichtingsarmaturen erkennen we deze ontwikkelingen, maar volgen in principe de ontwikkelingen van lichtbronfabrikanten, vervolgt Van den Broeke. “Het LED tijdperk maakt dat we onze armaturen compacter kunnen bouwen, dat weer goed is vanuit milieuoogpunt. We starten pas met het ontwikkelen van een armatuur als de lichtbronnen vrijelijk beschikbaar zijn en aanslaan in de markt. Overigens geloven we nog altijd in de uitwisselbaarheid van de lichtbron. Dat geldt voor al onze armaturen. Sterker nog, alle componenten in onze armaturen zijn uitwisselbaar. LED is nog niet uitontwikkeld. Wordt vandaag geopteerd voor een lichtbron van 10 Watt, over twee jaar volstaat mogelijk 5 Watt voor dezelfde of zelfs betere prestaties. Daarnaast pleiten we in het consortium (ZHAGA) – een samenwerkingsverband tussen verlichtings- en armaturenfabrikanten – voor een standaardisering van de LED lichtbron. Ook daarin zijn nog stappen te maken.”

Kanonskogels
Dat de behuizing belangrijk is voor de prestaties van de lichtbron maakt Van den Broeke eens en te meer duidelijk. “Ook voor een LED armatuur is het belangrijk dat de warmte goed wordt afgevoerd. Dat komt ten goede aan de levensduur. Afhankelijk van de locatie speelt ook de robuustheid van het armatuur een voorname rol. Onze behuizingen vinden hun weg in allerlei toepassingen. In machines waar metaal wordt verspaand bijvoorbeeld, worden metalen delen als kanonskogels tegen onze armaturen afgevuurd. Dat moeten ze wel kunnen weerstaan. In andere omgevingen gelden weer andere eisen. Zo’n 95% van het armatuur maken we volledig in eigen huis, we kopen slechts de lichtbron en elektronica in.”

Tot slot wil Van den Broeke nog even inzoomen op het fenomeen van biodynamische verlichting. “Door het lichtniveau en de -kleur gedurende de dag af te stemmen op het daglicht wordt het 24-uursritme van de mens ondersteund. Dat verhoogt de productiviteit, versterkt de motivatie, verlaagt de kans op fouten en (bedrijfs)ongevallen, zo heeft onderzoek van gerenommeerde universiteiten uitgewezen. Vanzelfsprekend houden we in de ontwikkeling van onze armaturen rekening met dit fenomeen om de biodynamische verlichting zo optimaal en efficiënt mogelijk te laten functioneren.”

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar WaldmannMeer informatie