Innovatieve LED-lichtoplossingen en lichtmanagement

Het merk Zumtobel staat vandaag al zeventig jaar voor innovatie, kwaliteit en een uitmuntend design. De Zumtobel Groep is een van de weinige globaal actieve spelers binnen de lichtindustrie en covert het hele spectrum met een uitgebreid aanbod aan professionele binnen- en buitenverlichting, lichtsturingssystemen, noodverlichting en lichtcomponenten. Van architect tot installateur, lichtontwerper, technische adviesbureau, eigenaar of beheerder van gebouwen in de verschillende segmenten (kantoor, zorg, school, industrie, …), iedereen kan bij de firma terecht voor toelichtingen bij onze producten en lichtoplossingen.

Wij maken het samenspel van licht en architectuur ‘beleefbaar’, begint Jonathan Visser van Zumtobel. “Wij zorgen ervoor dat iedereen kan genieten van het beste licht, door op een creatieve manier mee te denken in concepten. Onze lichtoplossingen vinden een toepassing in kantooromgevingen, scholen en universiteiten, de retailsector, hotels, welness centra, de gezondheidszorg, kunst en cultuur en de industrie. De drie verlichtingsmerken van de Zumtobel Groep: Zumtobel, Thorn en acdc, presenteren zich in Nederland onder één vlag. Dat maakt dat we altijd het juiste product voor de juiste toepassing kunnen leveren, waarbij we tussen de verschillende merken schakelen. Via acdc leveren we bijvoorbeeld architecturale buitenverlichting en via Thorn ook (voetbal)stadionverlichting.”

Human Centric Lighting (HCL)
Zumtobel zet sterk in op kennisontwikkeling en –deling. Visser: “Zo zijn we in samenwerking met verschillende universiteiten bezig om op hoog niveau de verlichtingsconcepten door te ontwikkelen. Het is bijvoorbeeld alom bekend dat Human Centric Lighting het welbevinden van gebouwgebruikers positief kan beïnvloeden. Maar hoe meet je dat gevoel? Daar doen we allerhande onderzoeken naar, op wetenschappelijk niveau.” Visser geeft een voorbeeld. “Als je mensen wilt activeren, is het belangrijk dat er een bepaalde hoeveelheid licht in de ogen komt, dus niet alleen op het bureau, waar nu mee wordt gerekend. Het lichtontwerp moet bovendien afgestemd worden op hoe mensen door een gebouw bewegen en hoe het gebouw wordt gebruikt. Human Centric Lighting vraagt om een totaalconcept en een aangepaste aanpak.”

Een ander topic dat bij Zumtobel Groep hoog op de agenda staat, is duurzaamheid. “We zijn bezig onze armaturen te certificeren om een goed beeld te krijgen van de levenscyclus, de LCA (Life Cycle Assessment). Daarnaast vormen onze armaturen ook steeds de basis voor aanvullende oplossingen, zoals integraties met bewegingssensoren, daglichtsensoren en zelfs speakers. De sturing van de armaturen kan aangepast worden op basis van de ruimte en het gebruik of zelfs toekomstig gebruik ervan. Kortom, het zijn mooie tijden in de verlichtingsbranche. Wij hebben voor elk vraagstuk een passend antwoord,” besluit Visser.

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar ZumtobelMeer informatie