Intelligente armaturen veroveren de gebouwde omgeving

Armaturen worden steeds intelligenter. Met het standaard LiveLink systeem (lichtmanagement) biedt TRILUX eindgebruikers en installateurs nu de mogelijkheid om hun installatie naar de cloud te brengen. Het opent vele deuren, ook voor de installateur. TRILUX hanteert tijdelijk een tweetal interessante incentives voor installateurs om de verlichting bij eindgebruikers naar de cloud te brengen.

De monitoring ready armaturen van TRILUX zijn uitgerust met een speciale driver. “De driver verzamelt allerhande data over het armatuur: energieverbruik (W), bedrijfsstand (aan/uit), dimstand, bedrijfstijd (uren), foutmeldingen en de temperatuur van de LED-driver,” legt Martijn den Besten van TRILUX uit. “Deze informatie maakt het voor ons – maar ook zeker voor een installateur – mogelijk om nieuwe servicecontracten voor licht aan te bieden aan eindgebruikers. Predictive maintenance wordt hiermee namelijk mogelijk voor licht.

Incentives
We gebruiken voor onze digitale services een zogeheten ‘Freemium’ model, zegt Den Besten. “Dat wil zeggen, we hebben twee services waarvan één gratis is (Energy Monitoring) en de andere service betaald is (Light Monitoring).” Onder Energy Monitoring verstaat TRILUX het monitoren van de bedrijfstoestand van de verlichting (aan/uit), het energieverbruik en de bedrijfsduur. De betaalde variant omvat daarnaast monitoring van het dimlevel, foutcodes en storingen, temperatuur van de LED-driver en predictive maintenance. “Iedere installatie die een installateur naar de cloud brengt (Energy Monitoring), levert hem cash 150 euro op. En voor iedere betaalde service (Light Monitoring) die de installateur ‘verkoopt’ aan zijn eindklant, levert hem dat 20% van de maandelijkse inkomsten op die TRILUX binnenkrijgt.”

Meer dan alleen licht
Verlichting is overal, zeker in gebouwen. In elke ruimte is wel een armatuur aanwezig. “Door een armatuur te voorzien van de nodige intelligentie kan een ruimte of zelfs het hele gebouw op een zeer efficiënte manier ‘smart’ worden gemaakt,” aldus Martijn. “De verlichting is dan misschien zelfs bijzaak. We zetten de komende jaren volop in op de ontwikkeling van deze nieuwe technieken. Zo leveren we vandaag al intelligente armaturen die voorzien kunnen worden van allerlei aanvullende features, zoals beacons voor indoor navigatie (ten behoeve van personeel en locaties) of asset tracking (zien waar bijvoorbeeld een laptop is gestationeerd). We zullen waarschijnlijk niet voor al die toekomstige technieken service verlenen, maar wel de hardware en data voorzien. Een totaal nieuwe ontwikkeling in de lichtwereld, waarvoor ons Duitse moederbedrijf een nieuwe business unit heeft opgericht: lighting solutions en services.”

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar TRILUXMeer informatie