Intelligente verdelers voor een beheersbare energiedistributie

Gebouwen worden steeds slimmer. Er wordt anno 2021 heel veel gemonitord en bemeterd. De vraag naar intelligente verdelers oftewel ‘smart panels’ voor een beheersbare energiedistributie in gebouwen neemt zienderogen toe. Dat zegt John Berkhof, Lead Engineer bij Elektro Internationaal, producent van intelligente verdelers. “Er gaat bijna geen traditionele verdeler meer de deur uit.” De toepassingen zijn dan ook eindeloos.

Duurzaam en circulair bouwen is de nieuwe norm. “Voor een optimale en efficiënte energiedistributie in een gebouw is inzicht cruciaal. Veelal worden de belangrijkste eindgroepen bemeterd. Een smart panel is dan een vereiste om die data te kunnen loggen en analyseren,” stelt Berkhof. “Was dat voorheen voorbehouden aan datacenters, nodig voor bijvoorbeeld de verrekening per serverrack, tegenwoordig is het toepassingsgebied veel breder. Zeker als er een BREEAM- of andere duurzaamheidseis aan ten grondslag ligt.”

Voorspellende gave
Wat is een smart panel? “Zodra er ook maar een klein beetje intelligentie in een verdeler zit, wordt het in de volksmond al een smart panel genoemd,” erkent Berkhof. “Dat vinden wij te kort door de bocht en gaan dus een stap verder. Een verdeler is in onze ogen pas slim als het de gebruiker ook iets kan vertellen. Behalve een meetfunctie hebben onze intelligente verdelers een ‘voorspellende gave’. Stel, een elektromotor loopt iets stroever. Gevolg is dat het stroomverbruik oploopt. We kunnen in onze verdelers een alarm programmeren, zodat de gebruiker een melding krijgt bij een trendbreuk en er preventief actie kan worden ondernomen.”

Laadmanagement
Een ander manier waarop smart panels in een gebouw hun toegevoegde waarde bewijzen, is in combinatie met de elektrische auto. Berkhoff: “Als iedereen ’s ochtends bij een kantoorpand tegelijk komt aangereden en gaat laden, zou de hoofdzekering eruit kunnen schieten. Wij hebben een laadmanagementsysteem ontwikkeld op onze smart panels waarbij rekening wordt gehouden met het aantal hoofdzekeringen, de hoeveelheid energie die het gebouw opneemt en die nodig is om de auto’s op te laden. Daarbij kunnen prioriteiten worden ingebouwd voor medewerkers die verder weg wonen of voor bezoekers die slechts kort ‘aanhaken’, enz. Het is allemaal te regelen met onze intelligente verdelers.”

Elektro Internationaal verzorgt de productie van de smart panels van A tot Z volledig in eigen huis. “Inclusief advies, inregelen en inbedrijfstellen. Onze intelligente verdelers dragen bij aan een efficiëntie en beheersbare energiedistributie in gebouwen,” besluit Berkhof.

 

Voor meer informatie over smart oplossingen in verdelersMeer informatie