Investering energiesubsidie levert miljoenen op

Investeren in energiezuinige technieken loont voor ondernemers. Via de Energie-investeringsaftrek (EIA) kunnen werkgevers tot 54,5 procent van de investeringskosten terugkrijgen in de vorm van belastingvoordeel. Het EIA trekt 147 miljoen euro uit in 2018 voor milieuvriendelijke implementaties.

Een belangrijk punt op de Energielijst 2018 is energiebalancering. Als je opslagcapaciteit en optimalisatiesoftware combineert, is het een koud kunstje om duurzame energie tijdens pieken op te slaan. Deze elektrische energie kun je op een later tijdstip gebruiken, door deze om te zetten naar waterstof of warmte. Duurzaam opgewekte energie is zodoende ook lokaal inzetbaar in een slim energienetwerk.

Een andere wijziging op de Energielijst 2018 is de verbrede categorie transportmiddelen. Energiebesparing in de zeevaart komt in aanmerking voor de EIA. De Ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Financiƫn passen jaarlijks de Energielijst aan. Dat gebeurt in overleg met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.