Jubileumeditie ‘Big White’: alles over LED-verlichting

Ieder jaar wordt weer reikhalzend uitgekeken naar de lancering van de Big White, de verlichtingsalmanak van SLV Nederland. Komend najaar verschijnt de jubileumeditie: SLV bestaat namelijk 40 jaar. Clim de Boer praat ons bij over de laatste trends op het gebied van verlichting en de ontwikkeling die LED-verlichting nog altijd doormaakt.

De omschakeling naar LED-verlichting vanuit energieoogpunt is al lange tijd geleden ingezet en dus niet echt een ontwikkeling meer te noemen, meent Clim de Boer van SLV Nederland. “Toch zijn de voordelen van energiebesparing en vooral een langere levensduur in vergelijking met conventionele verlichting nog steeds actueel. De omschakeling naar LED wordt bovendien urgenter, nu andere vormen van verlichting worden verboden. En ook de kwaliteit van LED-verlichting wordt elk kwartaal weer verbeterd.”

Spelen met licht
LED-techniek biedt veel meer mogelijkheden dan conventionele verlichting, zegt De Boer. “Je kunt eindeloos variëren met kleur, met lichtintensiteit, kortom, de verlichting afstemmen op een bepaalde sfeer of moment van de dag met behulp van sensoren.” De Boer noemt enkele voorbeelden: “Behalve het in- en uitschakelen van de verlichting met aanwezigheidsdetectie, kunnen sensoren ook de lichtinval meten en daarop de lichtintensiteit afstemmen. En dat gebeurt desgewenst real-time. Als er bijvoorbeeld een wolk voor de zon verschijnt, wordt de verlichting binnen aangepast.

Ook in kleurtemperatuur kan gevarieerd worden. In de gezondheidszorg bijvoorbeeld zijn patiënten gebaat bij structuur in het bioritme. Met verlichting kan het dag-/nachtritme worden nagebootst door gedurende de dag te variëren in kleurtemperatuur. Los van de gezondheidszorg is het ook voor scholen en opleidingscentra interessant om te ‘spelen met licht’. Koeler wit licht bevordert de concentratiespanne, zo heeft onderzoek uitgewezen.”

Big White
De Boer voorspelt het einde van armaturen met separate lichtbron(nen). “Met LED-techniek is een separate lichtbron onnodig; door de lange levensduur hoeft deze immers niet vervangen te worden. Ze zullen dan ook langzaam uitgefaseerd worden.” Dat lichtbron en armatuur steeds meer één zijn, is een tendens die ook in de jubileumeditie van de ‘Big White’ zichtbaar is. De nieuwe catalogus bevat zo’n 3.000 producten verdeeld over 900 (!) pagina’s. “Behalve producten en productinformatie worden ook veel voorbeelden van toepassingen getoond,” zegt De Boer. “We werken samen met diverse internationale ontwerpers en staan bekend om onze goede prijs-/kwaliteitverhouding, onderstreept met vijf jaar productgarantie.”

SLV Nederland is onderdeel van de internationale verlichtingsfabrikant uit Duitsland, actief in 38 landen met een assortiment van ruim 3.500 verlichtingsproducten voor woningen, kantoren, winkels en horeca. “In Nederland nemen we installateurs met raad en daad bij de hand om onze verlichtingstechnieken succesvol te kunnen toepassen. Onze lichtadviseurs en projectleiders staan installateurs graag bij,” besluit De Boer.

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar SLV NederlandMeer informatie