Led-chips die zonlicht nabootsen

Het merendeel van onze tijd brengen we binnen door, onder kunstlicht. Niet goed voor onze biologische klok. We zijn van origine immers ‘buitendieren’. Rofianda haalt letterlijk de zon naar binnen en rust al zijn armaturen uit met de Sunlike LED-chips van Seoul Semiconductor. Dat maakt dat de firma als eerste ter wereld de natuur spectraal kan nabootsen en dat zorgt op zijn beurt voor activatie en/of het tot rust brengen van het lichaam. Maar het biedt nog veel meer mogelijkheden. Bedenker Ronald Gronsveld licht een en ander graag toe.

Al bijna dertig jaar houdt Rofianda zich bezig met het ontwikkelen van verlichting om de plantengroei te stimuleren. “Dat doen we onder meer voor een groot aantal biologie faculteiten op universiteiten in binnen- en buitenland,” zegt Gronsveld. “Op een gegeven moment kwam een hoogleraar met het idee om hetzelfde principe voor de mens te ontwikkelen onder het mom van ‘een ‘lampje’ dat goed is voor planten, is ook goed voor mij’. Hij had gelijk. Wat bleek, geen enkele andere verlichtingsfabrikant kijkt zowel biologisch als ergonomisch naar het verlichtingsprofiel. Om überhaupt ‘iets’ met human centric lighting te kunnen doen, moet je wel weten hoe het werkt. Wat een plant in tien dagen laat zien, daar heeft een mens zestig jaar voor nodig.”

Lovende reacties
Veel fabrikanten pretenderen de biologische klok te kunnen nabootsen met verlichting, maar tot nog toe was geen van de oplossingen in staat om ook spectraal gezien de natuur na te bootsen, vervolgt Gronsveld. “Met onze volledig zonlicht spectrale LED-systemen zijn we daartoe wel in staat. De chip hebben we in samenwerking met Toshiba ontwikkeld en is geïntegreerd in het armatuur. Het blijkt een succes en uitermate geschikt in omgevingen zoals kantoren, de zorg, controlekamers, maar ook parkeergarages, industriële omgevingen, fietsenstallingen, enz. De reacties zijn lovend. Zo zijn we bijvoorbeeld hofleverancier bij Fuji waar we sinds acht jaar alle productie gerelateerde verlichting leveren. Hier hangen al meer dan 900 van onze lampen. Ook de autosalon van Parijs, het Luxor theater, RAI Amsterdam en grote industriële bedrijven maken gebruik van onze verlichting. Momenteel zijn we bezig met de renovatie van Ahoy Rotterdam. Jawel, ook het Songfestival kan rekenen op onze verlichting.”

Rofianda levert in feite slechts een beperkt aantal standaard modellen. “Met slechts twee modellen kunnen we vanaf een hoogte van 2,50 meter tot maar liefst 24 meter hoogte uit de voeten. Zo goed doordacht is het concept,” stelt Gronsveld enthousiast. “We realiseren een uitstraalhoek van 160 tot zelfs 200 graden. Trechters op de muren zijn verleden tijd. Door het beperkt aantal modellen is het onderhoud heel eenvoudig. De armaturen zijn verder hufterproof (IK10), IP66, chemisch resistent, en hittebestendig tot 85 graden Celsius.”

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar RofiandaMeer informatie