Lokaal elektrisch (vloer)verwarmen

Nederland staat aan de vooravond van een gigantische energietransitie. We nemen langzaam afscheid van de traditionele gasketel en zien tevens het belang in van het lokaal (op ruimteniveau) verwarmen. In de transitie naar een all electric woning of gebouw kan Speedheat elektrische vloerverwarming een sleutelrol vervullen. Helaas denken architecten en aannemers nog te weinig ‘elektrisch’als het gaat over het integreren van elektrische verwarming in nieuw- en verbouw. Dat zegt Jeanine Prang, algemeen directeur van Speedheat Nederland.

Elektrische verwarming biedt de nodige voordelen, vervolgt Prang. “Het is duurzaam, staat voor lage kosten en is relatief eenvoudig te verwerken. Bovendien is het in alle opzichten behaaglijk met een hoog wooncomfort, snelle opwarmtijd en nauwkeurige regeling per vertrek. Zowel in nieuwbouw als in renovatie laat het zich door de minimale opbouwhoogte gemakkelijk verwerken. Ook in oude stadswoningen waar de ruimte beperkt is. Het sluit aan bij de principes van het duurzaam verwarmen. Een gebouw centraal verwarmen is immers niet meer van deze tijd. Verwarmen op ruimteniveau is veel duurzamer.” Prang geeft een voorbeeld: “In de hal en de keuken is het wenselijk om de temperatuur op een lager niveau te kunnen instellen dan in de woonkamer en badkamer.”

Verwarmen op ruimteniveau
Elektrische vloerverwarming kan per ruimte geregeld worden en heeft bovendien als voordeel dat deze snel op temperatuur is en een ruimte heel snel kan opwarmen. “Daar staat tegenover dat het ook heel snel reageert op bijvoorbeeld de warmte van de zon en dan uitschakelt,” licht Prang toe. “De responstijd is tot wel vijftien keer sneller in vergelijking met watervloerverwarming. Ook dat bespaart weer veel energie.” Speedheat elektrische vloerverwarming is slechts 1 millimeter dun en past in feite in iedere ruimte. “Zeker bij renovatiedoeleinden is die geringe dikte een pré,” weet Prang. “Ons systeem, bestaande uit matten of een verwarmingssysteem op rol, kan gewoon bovenop de zandcementvloer worden geplaatst of aan de wand. Het systeem is relatief snel en eenvoudig aan te leggen, flexibel en ruimtebesparend. Speedheat gaat een huizenleven lang mee dus vervangen na vijftien jaar is niet aan de orde, ook zijn er geen jaarlijkse onderhoudskosten. Het systeem laat het bovendien toe om heel flexibel met de ruimteverwarming om te gaan; zo kun je ook bepaalde delen van een ruimte afzonderlijk verwarmen.”

De verkregen Gelijkwaardigheidsverklaring en de daaropvolgende vergelijkende berekeningen tonen aan dat Speedheat elektrische vloerverwarming een perfect (en voordeliger) alternatief is voor een warmtepomp, uiteraard in combinatie met een zonneboiler of vergelijkbaar toestel om in warm tapwater te kunnen voorzien. Voor bewoners die voornemens zijn hun woning all electric te maken, is Speedheat een interessante oplossing, zowel qua investering als qua comfort én duurzaamheid.

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar SpeedheatMeer informatie