‘Nederlanders krijgen te weinig licht’

Een groot deel van de Nederlanders zit te veel in het duister. Ze krijgen te weinig daglicht en ook de verlichting in de leef- en werkomgeving blijkt niet sterk genoeg. Het heeft effect op ons humeur en onze slaap en kan daardoor allerlei gezondheidsklachten veroorzaken. Volgens Clim de Boer van SLV Nederland moet ‘gezonde verlichting’ hoger op de agenda komen te staan.

Natuurlijk zonlicht is ideaal voor het optimaal functioneren van mens en milieu, begint De Boer. “De industrie is volop bezig met het ontwikkelen van nieuwe LED-technologieën om daglicht te simuleren, maar het staat nog in de kinderschoenen. Mensen zijn zich ook nog niet bewust van de effecten van slechte verlichting. Dat wordt mede veroorzaakt door de Arbowetgeving. Op kantoren moet de lichtsterkte op je bureaublad volgens de Arbowet 500 lux zijn. Dat lukt in de meeste gevallen wel, maar blijkt volgens onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen veel te weinig. Zij adviseren een minimale lichtsterkte van 2.000 lux voor optimale prestaties. Volgens weer anderen ‘veel te fel licht’. Kortom, het leidt tot de nodige discussies.”

Positieve effecten
Het is bewezen dat daglichtsimulatie een positief effect heeft op het bioritme, vervolgt De Boer. “Door de ontwikkelingen van LED-technieken zijn er veel meer mogelijkheden om de kleur en intensiteit van het licht te sturen. In theorie is er overdag veel meer licht nodig en is het belangrijk om ’s avonds de verlichting af te schakelen voor een goede nachtrust. Meer lichtsterkte in een werkomgeving brengen, zoals de onderzoekers stellen, is niet een kwestie van extra lampen hangen. Er komt veel meer bij kijken om de verlichting en de omgeving comfortabel te houden. Verschillende fabrikanten die hier op inspringen, bijvoorbeeld door armaturen te voorzien van meerdere kleuren LED’s om het volledig kleurenspectrum te kunnen beslaan ten behoeve van daglichtsimulatie. Vanuit SLV leveren we verschillende oplossingen. Denk aan een lamp boven het bureau die invloeden van buitenaf meeneemt in de hoeveelheid licht die wordt afgegeven of een armatuur die op basis van een tijdklok gedurende de dag de kleur en intensiteit van het licht varieert.”

Het is belangrijk dat ‘gezonde verlichting’ hoger op de agenda komt te staan, zegt De Boer. “Het bewustzijn is nog gering, maar binnen nu en een paar jaar zal daglichtsimulatie gemeengoed zijn. Het werkt bewezen doeltreffend.”

 

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar SLV NederlandMeer informatie