Pak de controle over je energie met een DC-microgrid

Oplossing voor netcongestie

Het huidige elektriciteitsnetwerk staat onder toenemende druk door de snelle elektrificatie van de samenleving en de transitie naar duurzame energiebronnen. Een van de resulterende problemen is netcongestie, waarbij de capaciteit van het elektriciteitsnet onvoldoende is om de balans te slaan tussen de groeiende vraag naar en tegelijkertijd de extra opwekking van elektriciteit. Een kwestie die vooral bedrijven voor problemen stelt waarvoor de komende jaren niet zo 1, 2, 3 een oplossing is. Dat resulteert in de noodzaak de traditionele manier van omgaan met opgewekte energie los te laten en creatief te worden. Daarvoor hebben DC Systems, Schneider Electric en Elektro Internationaal de kennis en krachten gebundeld. Het resultaat? Een DC microgrid.

De opkomst van gelijkspanning
Traditioneel draaien processen in gebouwen en industrie voornamelijk op wisselspanning. Echter, de energietransitie heeft een verschuiving naar gelijkspanning in gang gezet. De energie-efficiency van DC-technologie, doordat er geen omzetting tussen AC en DC plaatsvindt, is daarin een grote aanjager. Wanneer de volledige installatie op DC is uitgelegd, wordt er 10 tot 15% energie-efficiency bereikt ten opzichte van een AC/DC oplossing. Dat kan samen met slimme opslag én slim gebruik van zelf opgewekte energie een besparing op de energierekening opleveren tot wel 35%. En er zijn nog veel meer voordelen, waaronder reductie van kopergebruik, een lagere CO2-footprint en de eenvoudige integratie en uitbreidbaarheid. Steeds vaker wordt de inzet van een zogenaamd second grid  op DC genoemd als mogelijke versnelling en versoepeling van de wereldwijde overstap naar elektriciteit als voornaamste energiebron.

Betrouwbare partners
Dit tweede grid op DC, dat de afhankelijkheid van de netbeheerder verkleind, was de afgelopen jaren de focus van DC Systems. En daarmee bleken ze hun tijd vooruit. Al snel verbond fabrikant Schneider Electric zijn naam aan de elektrotechnische visionairs. Want een bedrijf dat al 100 jaar innoveert in producten voor energiedistributie heeft de voelsprieten natuurlijk omhoog staan in de huidige energiemarkt. Ook paneelbouwer Elektro Internationaal, 45 jaar specialist in energieverdeelsystemen, ziet dagelijks de uitdagingen van ondernemers die willen groeien en verduurzamen, maar tegen de beperkingen aanlopen die ze van de netbeheerder krijgen opgelegd. Door de krachten en betrouwbaarheid van hun merken te bundelen, komen DC Systems, Schneider Electric en Elektro Internationaal met een DC-microgridoplossing waarmee bedrijven weer de controle krijgen over hun energie.

DC-microgrid als oplossing
Het DC-microgrid stelt bedrijven in staat om zelf opgewekte energie uit renewables op te slaan en te gebruiken op momenten van piekverbruik, zonder tussenkomst van de netbeheerder. En dat is goed nieuws vanwege de voorspelde oplopende tarieven voor netaansluitingen en de toenemende kosten voor teruglevering aan het net. De DC-microgridoplossing, geïmplementeerd in een container op het buitenterrein, biedt een flexibele en efficiënte energiedistributie die het verbruik optimaliseert, zonder duur softwarepakket. Omdat de netbeheerder afgeschermd is van het DC-microgrid kunnen renewables bovendien onbeperkt worden toegevoegd.  Als een ondernemer meer elektriciteit nodig heeft, vanwege bijvoorbeeld de uitbreiding van een laadplein voor elektrische auto’s, dan hoeft er dus geen verzwaring van de huidige netaansluiting te worden aangevraagd. Die kan soms zelfs worden verkleind. Bovendien is het systeem eenvoudig te integreren en uit te breiden naar behoefte, waardoor bedrijven een flexibele, duurzame en toekomstbestendige energieoplossing krijgen.

Je netaansluiting verkleinen en de controle over je eigen energie pakken?

Lees hier alles over de toepassingen van het DC-microgrid.