Paneelbouw en besturingstechniek in de food

Al meer dan veertig jaar is Elektro Internationaal een van de meest vooraanstaande partners als het gaat om paneelbouw en besturingstechniek. Van oudsher is de Woerdense firma actief in de industrie, machinebouw en utiliteit, maar het specialisme heeft zich de afgelopen decennia uitgebreid naar de wereld van de medische zorg, de datacenter- en voedingsmiddelenbranche. Voor onze special ‘installaties in de voedingsindustrie’ praat Lead Engineer John Berkhof ons bij over de laatste ontwikkelingen in deze toch wel specialistische sector.

Als het gaat om installaties voor de voedingsindustrie wordt vaak verwezen naar de EHEDG-richtlijnen, NEN-EN- ISO 14159 en de 1672-2, begint John. “Hierin staan onder meer de eisen beschreven aangaande hygiëne en reinigbaarheid van de installaties. De NEN-normen zijn in principe bedoeld voor de machinebouw en de productielijnen. Omdat deze installaties door onze schakel- en verdeelsystemen gevoed worden, gelden die richtlijnen ook voor onze producten. Zo hebben we bijvoorbeeld enige tijd geleden voor een slachthuis een verdeler geleverd conform deze eisen. In dit geval zijn we aan de richtlijnen tegemoet gekomen door het betreffende paneel volledig in rvs uit te voeren. De echte uitdaging zat hem in de sokkels die wij zelf hebben ontworpen en laten maken, ook weer met oog op een optimale reinigbaarheid en hygiëne.”

Smart powermonitoring
Door de steeds verdergaande elektrificering van processen is er vanuit de markt steeds meer focus op het thema powermonitoring. Elektro Internationaal rust haar panelen dan in toenemende mate uit met energy analyzers. “Daarmee kunnen we mogelijke problemen of storingen vroegtijdig ondervangen,” legt John uit. “Een motor die meer stroom vraagt dan normaal en afwijkt van de trend, kan duiden op slijtage. Er wordt dan automatisch een melding gegenereerd.” Ook het intelligent aansturen van installaties met zogeheten smart panels valt binnen de powermonitoringactiviteiten van Elektro Internationaal. “Een mooi voorbeeld daarvan is het sturen van bijvoorbeeld een koelinstallatie naar gelang de opbrengst van de PV-installatie op het dak. Bij veel zonuren en een hoge opbrengst schakelt de koelinstallatie een tandje bij en worden producten verder ingevroren. Terwijl je op andere momenten de temperatuur iets laat oplopen, uiteraard binnen de marges. Deze toepassing hebben we al voor verschillende klanten succesvol ingezet.”

Nauwkeurige thermografie
Sinds kort kunnen we ook temperatuurmonitoring verzorgen, in een verdeler, op een railkoker, railsysteem of op aansluitingen van grote automaten of schakelaars, vervolgt John. “Dat maakt thermografie een stuk eenvoudiger, kostenbesparender en nauwkeuriger. Bij afwijkende waarden wordt ook hier weer automatisch een melding gegenereerd om een calamiteit te voorkomen. Ook kunnen wij in onze systemen zogenoemde third party onderdelen weergeven. Dit kan werkelijk van alles zijn. Denk bijvoorbeeld aan gas- of watermeters die aan onze systemen aangesloten kunnen worden.”

Behalve voor productielijnen, levert Elektro Internationaal vanzelfsprekend verdeelpanelen voor het hele pand. “We maken eigen besturingen voor preferente en non-preferente distributiegroepen,” legt John uit. “Stel, de stroom valt uit en de generator start op, dan kunnen we in de besturing bepaalde groepen afschalen, die minder van belang zijn. Zo kan een productielijn of koelcel gewoon het belangrijke werk blijven doen, terwijl de koffieautomaat even buiten werking raakt, totdat het euvel is opgelost. Alles met als doel mogelijk economische schade tot een absoluut minimum te beperken. Daar bedenken en engineeren wij maatwerkbesturingen voor tot maar liefst 6.300 Ampère.”

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar Elektro InternationaalMeer informatie