PVbox beschermt pv-installaties

Een bliksemontlading op een pv-installatie kan leiden tot de uitval van bedrijfseconomische systemen met enorme risico’s van dien. Met de meest recente uitbreiding van de NEN1010:2015 is een overspanningsbeveiliging op een pv-installatie in de utiliteitssector normatief geworden. Conduct Technical Solutions biedt installateurs een pasklare oplossing met de PVbox.

Conduct Technical Solutions is specialist op het gebied van bliksem- en overspanningsbeveiliging. “Drie jaar geleden hebben we de PVbox op de markt gebracht, een projectspecifieke oplossing om pv-installaties op een eenvoudige manier te beveiligen,” zegt Pieter Kremer, directeur van Conduct Technical Solutions. “We merkten dat de gemiddelde installateur moeite had om de juiste overspanningsbeveiliging te selecteren bij de wat complexere pv-installaties. Daar spelen wij op in. Via de configurator op onze website kan een installateur in een aantal stappen zelf de PVbox laten samenstellen, volledig afgestemd op het betreffende project. We werken daarbij nauw samen met de meest belangrijke fabrikanten van omvormers zoals SMA, Huawei en SolarEdge.”

Een overspanningsbeveiliging is dus sinds de laatste uitbreiding van NEN1010:2015 normatief geworden. Kremer: “Dat betekent dat je als installateur zal moeten nadenken over hoe je de pv-installatie beveiligt. En als je de pv-installatie niet beveiligt, zal je moeten aantonen waarom dat niet nodig is. Schade aan een pv-installatie als gevolg van blikseminslag kan serieuze gevolgen hebben voor de interne installatie en heeft dus direct consequenties op het bedrijfsproces. Met onze PVbox is dat risico uitgesloten. Recent hebben we onze PVbox nog verder verbeterd. Zo is de behuizing voortaan uitgevoerd in polycarbonaat en is de overspanningsbeveiliging voortaan deelbaar. Mocht er een defect ontstaan aan een afleider, kan deze eenvoudig uitgewisseld worden (insteekmodule). De lastscheiders zijn op basis van Santon-technologie.”

Met de PVbox slaat Conduct Technical Solutions een brug tussen de pv-installatie en de bliksembeveiliging, zodat zonnepaneelprojecten veilig opgeleverd kunnen worden. Recent is ‘Het Ontmoetingsgebouw’ van Achmea Centraal Beheer voorzien van de PVbox. Het gaat hier om een 164 kW-project met 608 panelen. “Installateur Feenstra heeft via onze configurator de juiste PVbox samengesteld en deze vervolgens plug and play geïnstalleerd,” zegt Kremer tot besluit. “Dankzij koppelingen op basis van MC4- en Amphenol-connectoren laat de PVbox zich eenvoudig en snel installeren.”

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar Conduct Technical SolutionsMeer informatie