Regie over je eigen energie

Vooralsnog geldt de salderingsregeling nog in Nederland en is het financieel nog niet interessant om zelf je energie op te slaan in een thuisbatterij. Maar, daar komt verandering in. “En mogelijk sneller dan verwacht, gezien er steeds vaker problemen zijn met netcongestie”, zegt Isabel Hoenselaar van SolarNRG. “Dan kun je maar vast voorbereid zijn.

SolarNRG is één van de grootste leveranciers en installateurs van zonnestroomsystemen in Nederland. “We bedienen zowel ondernemers als particulieren via grote collectieven zoals Engie en Vereniging Eigen Huis. Daarnaast zijn we ook voorraadhoudend leverancier voor voornamelijk installateurs”, legt Hoenselaar uit. “Door schaarste in de markt, zoals een enorm tekort aan omvormers, en tegelijk een exploderende vraag zijn we een extra ‘aanvoerkanaal’ gaan aanboren. Onze productmanager is een enorme fan van Huawei en zo zijn we in contact gekomen met Wattkraft. De rest is geschiedenis. Inmiddels zijn de Huawei-verkopen hier verviervoudigd.”

Solarbus
Hoenselaar is goed te spreken over de samenwerking met Wattkraft. “We worden enorm in de watten gelegd. Vorige maand nog hebben we de Huawei Solarbus over de vloer gehad, die speciaal is ingericht om de dagelijkse praktijksituatie van de installateur na te bootsen. We hadden veel aanmeldingen en het was een groot succes.” Ook over het contact met Wattkraft is Hoenselaar goed te spreken. “Ze reageren snel en adequaat op vraagstukken, en zijn zelfs bereikbaar via Whatsapp. Een groot voordeel van de omvormers van Huawei is dat ze tot 10 kW standaard hybride zijn uitgevoerd en dus batterij-ready zijn, zonder dat je het een en ander moet ombouwen. Andere merken hebben dat niet. Vanwege het salderen staat de thuisbatterij in ons land nog enorm in de kinderschoenen, maar toch begint er langzaam meer en meer interesse voor te komen. Vooral omdat de regels rondom zonnestroom en teruglevering gaan veranderen.”

Begin 2023 start SolarNRG met de verkoop van de Huawei Thuisbatterij. “De eerste exemplaren komen binnenkort binnen. We maken onderscheid in drie modellen, of eigenlijk 1 model van 5 kWh dat modulair uitbreidbaar is tot 10 of 15 kWh opslag. Bedenk dat een wasmachine gemiddeld 1 kWh verbruikt per wasbeurt en een koelkast 0,5 kWh per 12 uur. Het is dus per huishouden verschillende welk vermogen het best past. Ook daar geven we uiteraard graag advies in.” En de kosten? “Reken op een bedrag van 4.500 euro voor de eerste 5 kWh inclusief batterijmanagementsysteem en installatie. Een uitbreiding kost 3.000 per 5 kWh.”

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar SolarNRG Meer informatie