Slimme verlichting: veel meer dan alleen licht

Verlichting wordt steeds slimmer; in de wereld van smart lighting zijn tal van ontwikkelingen gaande. Volgens John Knapen, hoofd afdeling Lichtadvies bij Feilo Sylvania, hebben die vooral te maken met de functies die toegepast worden in armaturen. Hij vergelijkt het met de ontwikkeling van de smartphone: “Tien jaar geleden gebruikten we onze telefoon vooral om mee te bellen en af en toe een sms’je te versturen. Inmiddels gebruiken we de telefoon eigenlijk voor alles en is bellen volledig naar de achtergrond geschoven. Diezelfde ontwikkeling zie je nu ook op het gebied van smart lighting. Er komen steeds meer functionaliteiten bij.”

Door armaturen te voorzien van sensoren, ontstaat er een zee aan mogelijkheden. Als voorbeeld noemt John Knapen ‘heatmapping’, waarbij sensoren detecteren wanneer een bepaalde ruimte gebruikt wordt en welke werkplekken bezet zijn. “Voor een facility manager is dat essentiële informatie. Bijvoorbeeld bij de inrichting van een gebouw of bij het bepalen welke ruimtes wanneer moeten worden schoongemaakt. Ook de warmtehuishouding kan hieraan gekoppeld worden. Als er niemand aanwezig is, gaat de verwarming automatisch een graadje lager.”

Onder de naam SylSmart biedt Feilo Sylvania een drietal smart lighting-oplossingen, variërend van laagdrempelig tot zeer hoogwaardig:

Standalone
SylSmart Standalone is een draadloos verlichtingssysteem voor kleinere installaties. De oplossing is ideaal voor bijvoorbeeld een vergaderruimte of klaslokaal. Via een wandschakelaar of met een app kan het lichtniveau eenvoudig afgestemd worden op de lichtbehoefte tijdens een vergadering of presentatie.

Connected
Iets geavanceerder is het SylSmart Connected Building-systeem: een zelflerend systeem met zeer veel installatiegemak. Sensoren detecteren aanwezigheid en daglicht, het systeem herkent bewegingen en past het verlichtingsniveau daarop aan. Met behulp van een app kunnen ook hier groepen en/of scènes worden gecreëerd.

Beyond
Nóg een stap verder gaat SylSmart Beyond. Dit systeem kan zeer ingewikkelde analyses in de cloud maken. De geavanceerde sensoren maken integratie met het Internet of Things mogelijk. Heatmapping en iBeacons (een draadloze technologie voor locatiebepaling via Bluetooth) zijn een van de vele opties.

Hoe ziet de toekomst eruit? John Knapen: “Bij nieuwe producten is er altijd een introductiefase waarbij de verschillende technieken soms niet goed op elkaar zijn afgestemd. Nu is het zaak dat de ontwikkelaars hun protocollen onderling op elkaar gaan afstemmen, zodat ze in de cloud met elkaar kunnen communiceren. Ondertussen praten wij op hoog niveau met deze bedrijven en kijken we kritisch hoe we de protocollen in onze systemen kunnen implementeren. Kortom, we volgen de ontwikkelingen op de voet.”

 

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar Feilo SylvaniaMeer informatie