Smart Buildings dankzij slimme armaturen

Smart Lighting suggereert dat verlichting slim is, maar dat is het natuurlijk niet. Het is het armatuur waar de intelligentie in zit. Aan het woord is Martijn den Besten van TRILUX. “Het mooie is dat je een verlichtingsarmatuur, dat bij de primaire behoeften van een gebouw behoort, kunt gebruiken om slimme systemen in een gebouw te integreren. Dat alles met als doel het welbevinden van de gebouwgebruikers én de efficiency van de installatietechniek te optimaliseren.”

Verlichting heeft altijd ‘power and place’ nodig, vervolgt Den Besten. “Een armatuur is dus bij uitstek geschikt als drager van componenten, zodat je zonder al te veel extra handelingen een smart grid kunt aanleggen in een gebouw. Een grid dat volledig draadloos communiceert. Wij geloven dat draadloze communicatie-oplossingen, de voeding uitgezonderd, de komende jaren de standaard zal worden. Onze slimme armaturen bieden naast Human Centric Lighting, alle mogelijkheden voor smart lighting, een veelheid aan features om een gebouw daadwerkelijk ‘smart’ te maken. We zijn nu bezig met de realisatie van het slimste kantoorgebouw van Nederland, een project met een vloeroppervlakte van 45.000 m2.”

Sensoren
Human Centric Lighting is volgens Den Besten anno 2020 een basisbehoefte. “In het onze ontwerpen van onze oplossingen gaan we echter nog een stap verder.” Een paar voorbeelden. “Dankzij sensoren in de armaturen kunnen we per ruimte de temperatuur meten, het CO2-gehalte, de luchtvochtigheid en het aantal mensen tellen dat zich in die ruimte bevindt/beweegt. Als je weet hoeveel mensen op een bepaald moment gebruik zullen maken van een ruimte, kun je daar vooraf het klimaat al op instellen zodat het CO2-gehalte nooit een bepaalde norm overschrijdt. Het is slechts een voorbeeld van de vele mogelijkheden.” Volgens Den Besten is er veel energie gestoken in vooral het kunnen meten van de ruimtetemperatuur vanuit het plafond/armatuur. Op basis van data van meerdere sensoren kunnen we tot 0,2% nauwkeurig de temperatuur bepalen. Daarin zijn we echt uniek. Ook kunnen we aan de hand van sensordata en ‘bewegwijzering’ bijvoorbeeld mensen meer verspreiden over het gebouw om clustervorming te voorkomen. Alle communicatie tussen de sensoren verloopt volledig draadloos. Iedereen praat erover, maar wij doen het gewoon. En bewijzen ook dat het werkt.”

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar TRILUXMeer informatie