Stoomstoring: alles staat direct onder spanning

 

Helaas zijn stroomstoringen onderdeel van de realiteit. Een recent voorbeeld in de regio Amsterdam bepaalde ons bij de enorme effecten van dit probleem. In sommige toepassingen kan stoomuitval tot ongekende kosten leiden om nog te zwijgen van zelfs levensbedreigende situaties. Bij dit soort ‘Mission Critical’ toepassingen wordt gebruik gemaakt van zogenaamde UPS systemen. (Uninterrupted Power Supply). Een UPS systeem zorgt te allen tijde voor een ononderbroken voeding van kritische toepassingen en dus gegarandeerde levering van ‘prestaties’ van de toepassingen.

UPS systemen zijn naar hun aard te onderscheiden in statische- en dynamisch/roterende systemen. Statische systemen zijn gebaseerd op batterijen/accu’s met de daaraan verbonden inherente nadelen zoals de grote benodigde ruimte, beperkte levensduur, temperatuurgevoeligheid & warmteafvoer en gelimiteerde herhaalde inzet door laadtijden.

DBR Generatorsets ontwikkelt en realiseert complete noodstroomvoorzieningen voor toepassingen zoals bijvoorbeeld ziekenhuizen, datacenters, bruggen en tunnels, parkeergarages, waterafvoergemalen. “Door de ontwikkelde hoogwaardige engineering- en projectcompetenties wordt DBR steeds vaker al in het ontwikkelingsstadium van een applicatie uitgenodigd om tezamen met de projectontwikkelaar of het ingenieursbureau te komen tot een zo optimaal mogelijke noodstroomvoorziening inclusief een UPS voorziening voor de gedefinieerde kritische delen van de installatie,” licht sales manager Henri Hafkamp toe.

RBT_0

Een volledig geïntegreerde DBR noodstroominstallatie met UPS bestaat uit drie hoofddelen. Het dieselnoodstroomaggregaat (1) zorgt voor de noodstroomlevering van de gehele toepassing. Het roterende UPS (2) vormt het hart (bijna letterlijk!) van de voeding van kritische delen van het systeem. De automatisering en besturing (3) zorgt voor de uiterst precieze samenwerking tussen de delen en het openbare net waarbij op basis van grote meetnauwkeurigheden en milliseconden moet worden geschakeld.

UPS specialist Hilbert licht de werking van het roterende UPS deel toe: “Een roterend UPS systeem lijkt in basis op een standaard generator maar dan onder andere bestaande uit een vliegwiel en een elektrische koppeling. Het systeem draait mee op de reguliere stroomvoorziening. De kinetische energie die daarbij wordt gegenereerd is voldoende om de spanningsdip tussen het wegvallen van het net en het opstarten van het noodstroomaggregaat op te vangen. De gebruiker merkt hier helemaal niets van.” De DBR-UPS oplossing is gebaseerd op de units van IEM Power Systems dat een bewezen staat van dienst heeft in toepassingen waar het behoud van een strakke spanning bij spanningsuitval van extreme importantie is. Voorbeelden zijn gevoelige apparatuur in de medische toepassingen of serversystemen in datacenters. De Rotablock UPS van IEM is ongevoelig voor harmonische vervuiling en kan omgaan met grote piekspanningen. Door het modulaire concept (400kVa-2000kVa) zijn installaties tot 50MW+ realiseerbaar. Met een DBR noodstroominstallatie met UPS worden de nadelige gevolgen van stroomstoringen tot een minimum beperkt. Ons motto: “Stoomstoring, alles blijft onder spanning!”

 


Voor meer informatie verwijzen wij u door naar DBR Meer informatie