Tot 60% besparing op gasverbruik met mini-warmtepomp

Vanaf dit voorjaar komt de zogeheten WarmteWinner op de markt, een gezamenlijke ontwikkeling van Eneco en Inventum. De mini-warmtepomp haalt warmte uit de lucht in huis en geeft die via de cv-ketel opnieuw af aan het verwarmingssysteem. Onder meest ideale omstandigheden kan tot wel 60 procent op het gasverbruik worden bespaard.

De WarmteWinner haalt voldoende warmte uit de lucht om op gemiddelde dagen de woning op temperatuur te houden. Wordt het te koud buiten, dan schakelt de cv-ketel in om de mini-warmtepomp te ondersteunen. Pas dan wordt er dus gas verbruikt. De WarmteWinner werkt samen met Toon, de slimme thermostaat van Eneco, die de inzet van de mini-warmtepomp en de cv-ketel regelt.

Het systeem is in Nederland ontwikkeld en wordt ook in ons land geproduceerd. Hij wordt naast de cv-ketel geplaatst en neemt een ruimte van L50 x B50 x H57 centimeter in beslag. Mechanische ventilatie nodig is niet nodig. Mocht er toch een mechanische ventilatie aanwezig zijn, dan is het een kwestie van de ventilatiebox vervangen door de WarmteWinner. In dit geval is de energiewinst het grootst.

Eneco en Inventum rekenen ons voor dat de WarmteWinner een investering vergt van duizend euro, inclusief subsidie. Binnen vier jaar zou de mini-warmtepomp zijn terugverdiend.