Van fluorescentie naar een LED-systeemoplossing

In de industrie en utiliteit wordt nog schrikbarend veel vertrouwd op de oude fluorescentietechniek. In veel gevallen kan een enorme besparing worden gerealiseerd door over te stappen op een LED-systeemoplossing, bij voorkeur sensor gestuurd. Dat zegt Jan-Pieter Heimgartner van LEDVANCE, wereldleider op het gebied van innovatieve verlichtingsproducten en slimme, onderling verbonden verlichtingsoplossingen.

LEDVANCE is ontsproten uit het Duitse Osram en in drie jaar tijd gegroeid van een kleine 70 LED-armaturen naar nu zo’n 900 unieke LED-armaturen. “Onze focus ligt op de ontwikkeling van armaturen en systeemcomponenten, al dan niet sensor gestuurd,” vertelt Heimgartner. “Daarbij leveren we een breed gamma van hele eenvoudige on/off armaturen tot slimme, ‘verbonden’ en meer design georiënteerde armaturen. Momenteel zetten we sterk in op transformatieprojecten waarbij de traditionele technologie (fluorescentie of HID) wordt vervangen door moderne LED-systeemoplossingen. Hier valt nog veel winst te behalen. Middels advies en de juiste producten weten we met onze klanten prachtige resultaten te realiseren.”

Connected tubes
Parkeergarages en industriële omgevingen zijn volgens Heimgartner dankbare objecten voor de implementatie van LED-systeemoplossingen. “De verlichting in een parkeergarage hoeft niet voortdurend 100% te branden. Met onze oplossing bijvoorbeeld dimmen we de LED-verlichting naar 20%, zodra er een beweging wordt gedetecteerd sturen we de verlichting naar 100%. Op die manier hebben we bijvoorbeeld de verlichting van diverse parkeergarages in Europa uitgerold. We maken hier gebruik van onze zogenaamde ‘Connected tubes’ die draadloos (Zigbee 3.0) met elkaar in verbinding staan en dimmen naar 20% als er geen beweging wordt gesignaleerd. Zo proberen we bij ieder project opdrachtgevers bewust te maken van de besparingen die te realiseren zijn door te denken in systeemoplossingen.”

BIOLUX® systeem
Rond het thema Human Centric Lighting bestaan volgens Heimgartner veel misverstanden. “Het is een begrip waar veel uitleg voor bestaat,” zegt hij. “We zijn nu bezig er een begrijpelijke definitie en invulling aan te geven. Op de komende Light & Building presenteren we ons nieuwe BIOLUX® systeem, een gesloten circuit dat volledig autonoom werkt. Het armatuur wordt door de Controller afgestemd op de juiste lichtkleur en het lichtniveau op basis van de positie op aarde waar het zich bevindt, en het moment van de dag. De installateur heeft er na de configuratie in feite geen omkijken meer naar. Daarnaast breiden we ons portfolio aan LED-strips verder uit met tunable white- en RGBW-oplossingen. We bieden een compleet assortiment aan verlichtingsoplossingen om in ieder project het verschil te kunnen maken.”

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar LEDVANCEMeer informatie