Verdienen aan thuisbatterij en elektrische auto

Bezitters van een thuisbatterij of elektrische auto’s kunnen binnenkort geld gaan verdienen met het terug leveren van stroom aan het netwerk. In beide gevallen kunnen enkele honderden euro’s per jaar worden bespaard, zegt netwerkbeheerder Tennet aan, die daarvoor een systeem ontwikkelde.

Er wordt al langer geëxperimenteerd met de inzet van elektrische auto’s als extra opvang van het stroomnet. Door de overgang naar groene stroom ontstaan er veel meer pieken en dalen in het aanbod. De batterijen van elektrische auto’s kunnen als ze aan de stekker liggen, worden gebruikt om extra stroom te leveren. Zodra er weer meer aanbod is dan vraag, gaat de auto dan verder met opladen.

Consumenten kunnen zelf aangeven hoe leeg hun autobatterij mag raken. De meeste elektrische auto’s hebben voor en naar bijvoorbeeld het werk geen volle batterij meer nodig is. Tennet werkte samen met branchegenoten uit Zwitserland en Italië aan het systeem met de naam Equigy. Dat regelt de communicatie tussen de netwerkbeheerders en de vele losse stroombronnen die er zijn, zoals zonne- en windparken, maar dus ook elektrische auto’s. Ook regelt het hoe de stroomoverdracht wordt vastgelegd, via Blockchain.