Verkoop van zonnepanelen stijgt door gasdiscussie

De vraag naar zonnepanelen neemt de afgelopen maanden sterk toe. De Duitse pionier in zonne-energie zag de verkoop ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met 50 procent stijgen. Als verklaring noemt Erik de Leeuw, algemeen directeur van Solarwatt Benelux de discussie over de gaswinning.

Nu de overheid heeft besloten om de gaswinning in Noord-Nederland drastisch terug te dringen, zal het belang van duurzame elektriciteitsopwekking volgens De Leeuw verder toenemen. Tot nu toe werden zonnepanelen vooral geïnstalleerd om kosten te besparen op stroomverbruik. Nu worden ze volgens hem ook ingezet om te besparen op gas.

Volgens De Leeuw zorgt deze trend voor een grotere behoefte aan hoogwaardige zonnepanelen die niet snel degraderen en beter bestand zijn tegen weersinvloeden. Daarnaast stijgt de vraag naar slimme systemen om ervoor te zorgen dat bedrijven en consumenten energie kunnen bewaren.

Solarwatt ontwikkelde een thuisaccu-systeem dat voorzien is van Energy Manager-software die apparaten met een tijdelijke flexibele energievraag kan inschakelen, als het aanbod hoog is. Denk aan koeling, opladers, warmtepompen voor warm water en airconditioners. Daarnaast levert het bedrijf met MyReserve-accu’s een totaaloplossing voor het opslaan van overtollige elektriciteit, die weer te gebruiken is in perioden met weinig tot geen zon.