‘Verlichting die ertoe doet’

Thorlux Lighting is sinds 1936 fabrikant van verlichtingsoplossingen en onderdeel van een groep met lichtbedrijven waar ook Lightronics en Famostar deel van uitmaakt. In die hoedanigheid en met bijna 90 jaar ervaring levert Thorlux Lighting verlichtingsoplossingen die vandaag de dag ertoe doen. En waar topics als ‘de mens centraal’, duurzaamheid en lichtmanagement in elk product verweven zijn.

Alle verlichtingsoplossingen die we produceren kenmerken zich door een hoge Lumen/Watt-verhouding, begint Bram Dieltjens van Thorlux Lighting Nederland. “Met dank aan een slim armatuurontwerp. Voeg je daarnaast nog een lichtmanagementoplossing toe, dan kun je nóg meer besparingen realiseren en krijg je bovendien grip op je verbruik, kosten en nog veel meer aspecten. Met ons SmartScan lichtmanagementsysteem stellen we gelijk ook de mens centraal, zowel de eindgebruiker als de installateur. Met goed licht dat de gebouwgebruiker volgt naar gelang er behoefte is aan licht en tevens bijdraagt aan het goed kunnen uitoefenen van de werkzaamheden. Maar anderzijds ook als het gaat om het centraal monitoren, het uitvoeren van onderhoud of het adequaat oplossingen van storingen. Al die aspecten grijpen als het ware in elkaar.”

Totaalconcept
Een lichtmanagementsysteem gaat dus over veel meer schijven dan sec het dimmen of in-/uitschakelen van de verlichting, benadrukt Dieltjens. “Het verlengt de levensduur, want het armatuur wordt niet permanent voor 100% belast.” De armaturen van Thorlux Lighting worden standaard uitgerust met alle functionaliteiten. “Het is een kwestie van de voeding aansluiten en klaar. Er zijn geen extra componenten nodig om bijvoorbeeld te koppelen met ons lichtmanagementsysteem. Met het aansluiten van het armatuur, sluit je in feite direct een heel concept aan, en ben je niet afhankelijk van derden of andere componenten voor inzicht in energieverbruik, notificaties bij storingen, enz. Die eenvoud van installatie wordt gewaardeerd. Zeker met het oog op de huidige personeelstekorten.”

Inzicht
Als het gaat om duurzaamheid en energiebesparingen neemt Thorlux zelf ook zijn verantwoordelijkheid. Zo is de fabriek in het Verenigd Koninkrijk al sinds 2012 CO2-neutraal. “We bieden ook onze klanten de mogelijkheid om projecten volledig CO2-neutraal uit te voeren. Lukt dat niet helemaal met de verlichting, dan hebben we nog een programma voor restcompensatie. Klanten kunnen ervoor kiezen om bomen aan te planten in ons Thorlux-bos. Daarnaast blijven we onze armaturen natuurlijk ook constant doorontwikkelen.” Dieltjens geeft een voorbeeld. “Bij een armatuur waar voorheen 100 LED’s nodig waren om een bepaalde output te creëren, volstaan nu slechts 50 LED’s. Het scheelt in grondstof, in behuizing, enz. Tot slot blijven we ook het lichtmanagementsysteem uitbreiden: het fungeert straks als hart van het gebouw waarin alle parameters centraal worden gemonitord. En daarin gaan we heel ver, veel verder nog dan alleen de verlichting. In de UK lopen al proeven waarbij met SmartScan ook wordt gemonitord hoe vaak laaddocks open en dicht gaan, wat het omgevingsgeluid is, enz. Inzichten die uiteindelijk bijdragen aan een duurzame economie.”

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar Thorlux Meer informatie