Verlichting in de logistieke sector

In tegenstelling tot onze buurlanden, waar puntverlichting nog heel gebruikelijk is, is Nederland het land van delichtlijnen. We lopen wat dat betreft echt voorop als het gaat om verlichting in de industrie en logistieke sector. Aan het woord is James Bosschart, Sales Manager Industry & Logistics bij Trilux. De van origine Duitse verlichtingsfabrikant heeft al vele honderden kilometers aan lichtlijnen geleverd in Nederlandse projecten en heeft met Livelink Premium de nieuwe maatstaf gezet. Maar er is meer…

Met name de laatste vijf jaar is het thema verlichting in de industrie en de logistieke sector in een enorme versnelling gekomen, weet Bosschart. “Zo waren we als Trilux de eerste met de introductie van intelligente drivers gekoppeld aan een lichtmanagementsysteem. Het zogeheten Livelink Premium hebben we vijf jaar geleden al toegepast bij projecten van Dokvast voor Rhenus Logistics. Daarmee kan verbruik, duurzaamheid en levensduur, maar ook service en onderhoud volledig op afstand en in de cloud worden gemonitord. Ook om bijvoorbeeld na 70.000 branduren tijdig aan een vervangingsplan te kunnen werken. Het was destijds een regelrechte wereldprimeur waar we nog steeds trots op zijn en de vruchten van plukken.”

One stop shop
Ontwikkelingen als daglichtregeling, armaturen een dubbelfunctie geven zodat ze ook als noodverlichting kunnen fungeren of het lichtniveau aanpassen naar gelang de behoefte van de gebruiker, en dat alles ook nog eens zonegeregeld, het waren mooie evoluties en binnen Trilux al snel de standaard, blikt Bosschart terug. “Logisch, want er wordt steeds meer gevraagd om de verlichting te sturen naar intelligentie. Dat maakt je immers flexibeler. Als Trilux zijn we dan ook een one stop shop voor intelligente verlichting in de industrie, op kantoor als voor de retail. Dat laatste, waar ook sfeerverlichting een rol speelt, doen we vooral via onze dochter Oktalite Lichttechnik in Keulen, Duitsland. En onze dochter in Zaragoza, Spanje, produceert armaturen met een hoge beschermingsfactor, zoals IP65 of explosievrije armaturen waarvan we dankbaar gebruikmaken in de industrie en logistiek.”

Duurzaamheid en circulariteit staat bij Trilux ook hoog op de agenda, erkent Bosschart. “Dat houdt onder meer in dat we grote projecten vrijwel verpakkingsloos aanleveren voor zo min mogelijk afval op locatie. Daarnaast zijn we op dit moment bezig met een totaal nieuwe ontwikkeling voor toepassing van glasvezeltechnologie in gebouwen. Samen met een partner ontwikkelen we een POF-kabel (polymeer optische vezel) die 1 GB aan data kan verwerken én in tegenstelling tot een UTP-kabel in hetzelfde grid met de voeding opgenomen kan worden. Dat betekent dat overal waar licht is, we ook data kunnen leggen in dezelfde lijn. Opnieuw een revolutionaire ontwikkeling. De eerste projecten worden zelfs binnenkort geïmplementeerd. Daarover later meer,” besluit Bosschart.

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar TriluxMeer informatie