Verlichting verdient meer aandacht


Verlichting krijgt doorgaans niet de aandacht die het verdient. Dat zegt Nick van de Klundert van Klemko. “Vaak wordt verlichting gezien als een sluitpost, terwijl het essentieel is voor de uitstraling van een gebouw of interieur.” Klemko is erop ingericht om installateurs en belanghebbenden zoveel mogelijk te informeren en inspireren op het gebied van verlichting. Kwalitatief goede LED-verlichting staat synoniem voor een lange levensduur of zoals Nick het treffend verwoordt: “De kans dat je verhuist is groter dan dat je de lichtbron moet vervangen. Een ander aspect van kwalitatief goede verlichting is dat de output, de lichtkleur blijft behouden. Hierin zit het grote verschil met goedkopere LED-verlichting die op den duur zijn kleur verliest en minder output levert. Ook de colour-renderingindex is een belangrijk gegeven om rekening mee te houden bij de keuze voor LED-verlichting. Het is een indicatie voor de perfecte kleurweergave in relatie tot daglicht. Kunstmatig licht laat maar een deel van het kleurenspectrum zien. Afhankelijk van de kwaliteit van de LED-chip kan het daglicht tot bijna in perfectie worden benaderd, een score van 100 in de index. Onze LED-chips scoren veelal boven de 95, terwijl goedkopere verlichting nauwelijks de 80 haalt. Daarbij komen de kleuren van bijvoorbeeld een schilderij in een interieur of kleding in een winkel minder goed uit de verf. Belangrijk is dus een zo hoog mogelijke score in de colour-renderingindex.”

Nick vervolgt: “Met ons modulaire LED-programma bieden we niet alleen die hoge kwaliteit lichtbronnen, maar we kunnen ze ook in verschillende armaturen leveren, zoals spots al dan niet voor vochtbestendig, downlighters, trackspots, etc. Voor vrijwel elke toepassing hebben we een oplossing. Het is een kwestie van een bepaalde lichtbron en kleur selecteren om deze vervolgens te customizen naar eigen inzicht met de verschillende armaturen. Op die manier ben je verzekerd van hetzelfde licht overal in het gebouw.”

Een ander belangrijk aspect als het gaat om verlichting is volgens Nick het schakelmateriaal en dan in bijzonder de dimmer. “Een slechte combinatie van dimmer – driver – LED komt de kwaliteit niet ten goede waarbij in het slechtste geval de verlichting kan gaan knipperen. Ons uitgebreid dimmerprogramma met universele dimmers beschikt over een unieke software die de belasting meet en het programma daarop afstemt. Het is mogelijk om LED te dimmen naar een zeer laag niveau. Vanaf september brengen we de ‘bikkel’ op de markt, een blokje dat achter een bestaande schakelaar of pulsedrukker geplaatst kan worden om alle soorten LED-lichtbronnen stabiel te laten dimmen, ongeacht de belasting.”

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar KlemkoMeer informatie