We staan pas aan het begin van de digitalisering

De bouw digitaliseert in een rap tempo. Smart buildings, nieuwe technologie├źn en koppelingen met uitgebreide ICT- infrastructuren zijn aan de orde van de dag. Dat onderkent ook Stefan Thillo, verantwoordelijk voor de Field Marketing Benelux van de Zumtobelgroup. “Er is inderdaad veel vraag uit de markt naar digitale oplossingen in de bouw. Wij steken dat heel breed in en bieden oplossingen aan gericht op de markt van business-to-business, zolang het maar met verlichting te maken heeft. Dat gaat van het leveren van een gewoon armatuurtje boven een bureau tot alles wat met digitaliseren te maken heeft. Denk dan aan volledige systemen in bijvoorbeeld gebouwen, de zogenaamde smart buildings.”

Stuurbare verlichting
“Zo maken we verlichting bestuurbaar door dit slim te koppelen met het gebouwbeheersysteem. En sinds kort bieden we ook digitale services aan, waarmee we bijvoorbeeld aan de gebruiker van een kantoorgebouw relevante informatie kunnen aanleveren over de inzet van zijn faciliteiten. Daarmee is het bijvoorbeeld eenvoudig terug te vinden welk kantoor gebruikt wordt en hoe lang daar iemand dan aanwezig is geweest. We registeren dat met onze digitale systemen en koppelen dit vervolgens aan een dashboard. Deze data stellen de gebruiker in staat om gebruik en onderhoud van zijn gebouw te optimaliseren en daarmee dus zijn kosten serieus te verlagen,” aldus Stefan.

Traceerbare toestellen
Maar de mogelijkheden gaan verder, en spelen ook in deze tijd van corona een belangrijke rol in de gezondheidssector. “We zijn ook actief in ziekenhuizen waar wij bijvoorbeeld beademingsapparatuur voorzien van een tag, zodat de precieze locatie van dit kostbare toestel duidelijk is. Omdat verlichting overal in gebouwen aanwezig is, is het bijna vanzelfsprekend om deze te voorzien van sensoren. Op deze manier breng je heel gemakkelijk een netwerk aan in je gebouw, zonder dat dit extra kosten en bekabeling met zich meebrengt. En dat is meteen ook wat ons anders maakt, omdat wij dit koppelen aan onze verlichting.”

Van zorginstelling naar snelweg
“Onze klantengroep is breed, dat gaat van zorginstellingen zoals ziekenhuizen en rusthuizen naar scholen en distributiemagazijnen. Zo zijn we op dit moment bezig met een project van meer dan 100.000 vierkante meters magazijn. Juist vanwege deze grootte is het heel belangrijk dat de locatie van producten in het magazijn maximaal wordt geoptimaliseerd, zodat je tijd- en kostenbesparend kunt werken tijdens het ophalen van bestellingen. Daarnaast verminder je ook slijtage van materiaalgebruik. Aan de hand van de sensoren waar ik het zojuist over had, helpen wij de interne organisatie van warehouses verbeteren,” vervolgt Stefan. Maar ook overheden zoeken actief naar oplossingen om hun dienstverlening te stroomlijnen. “Digitale Smart City applicaties, gekoppeld aan openbare verlichting vinden we nu al terug van op de snelwegen tot aan de dorpspleinen.”

Conclusie over digitalisering in de bouw
“Wat je ziet is dat de early adopters nu echt wel aan zet zijn geweest. Langzaam maar zeker beseffen grote partijen dat verlichting een ideaal basisnetwerk is, omdat dit overal aanwezig is in een gebouw of een buitenlocatie. Digitalisering in combinatie met verlichting gaat absoluut een grote rol spelen in de toekomst, want we staan nog aan het begin van dat wat er allemaal kan,” besluit Stefan.

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar ZumtobelgroupMeer informatie