Windenergie met energieopslag

Windpark Giessenwind is het eerste project van Nederland dat windenergie en energieopslag combineert. Alfen en C-Wind (een consortium van Scholt Energy Services en Giessenwind) zijn verantwoordelijk voor deze primeur van duurzame energieopslag uit windmolens bij Giessenburg.

Giessenwind is met drie turbines van 108 meter een van de hoogste windparken in Nederland. De turbines voorzien gezamenlijk ongeveer 5.000 huishoudens van energie. Aangezien stroomopwekking uit duurzame bronnen zoals wind fluctueert, moet het elektriciteitsnet die schommelingen opvangen. Wim Meerkerk (windpark Giessenwind): “Batterijopslagsystemen zijn noodzakelijk om onze ambities met duurzame energie op het Nederlandse elektriciteitsnet in te passen.”

Alfen, aanbieder van een breed scala aan producten en diensten op het elektriciteitsnet, heeft voor dit project een totaaloplossing geleverd, waaronder het energieopslagsysteem van circa 1 MWh, een transformatorstation en de netaansluiting. Het energieopslagsysteem balanceert vraag en aanbod in energie en helpt zo forse infrastructurele investeringen in het elektriciteitsnet te voorkomen. Zo wordt het net minder belast en kan de opgewekte energie op de meest winstgevende momenten worden verkocht.