Zonne-energieopslag wint aan populariteit

In Duitsland is onlangs de 100.000ste thuisbatterij geplaatst, een MyReserve van Solarwatt. In Nederland is zonne-energieopslag nog niet zo ver omdat we voorlopig nog gebruik kunnen maken van de salderingsregeling. Michiel van Schalkwijk, directeur van Solarwatt BV, verwacht echter dat ook in Nederland de markt voor energieopslag spoedig zal gaan groeien. Hij legt uit waarom.

Energieopslag
Hoe meer duurzame energie we in ons land opwekken door de wind en de zon, hoe groter het aanbod wordt. “Op zonnige of winderige dagen kan het aanbod zomaar groter zijn dan de vraag,” licht Van Schalkwijk toe. “Dat vergroot de onbalans in het net. Om dat tegen te gaan, zullen er maatregelen genomen moeten worden. In Duitsland kunnen omvormers van zonnepanelen op afstand door de netbeheerder worden terug geregeld om de onbalans op te vangen. Dat gaat echter ten koste van de duurzaam opgewekte energie. Een andere en meer duurzame maatregel is energieopslag. Dat wordt voor particulieren interessant als er een verschil ontstaat tussen de inkoopprijs en de leverprijs. In Duitsland is dat verschil ongeveer 0,20 Euro/kWh, in Spanje zelfs 0,25 Euro/kWh. In Nederland, met de salderingsregeling zijn inkoopprijs en leverprijs nog gelijk, maar dat gaat veranderen. Voor netbeheerders is opslag een alternatief voor netverzwaring. Met name in de buitengebieden, voor bijvoorbeeld agrarische bedrijven met zonne-energie aan een zwak net kan het nu al interessant zijn.”

Made in Germany
Van Schalkwijk verwacht dat de eerste economische opslagprojecten komen van netbeheerders die voor de keuze staan: het net verzwaren of batterijcapaciteit toevoegen om de onbalans op te vangen. “Voor particulieren in Nederland kan opslag nog niet uit. Maar we zien wel een groeiende groep ‘early adopters’ die het gewoon leuk vinden om zoveel mogelijk opgewekte stroom zelf te gebruiken. Met een 4 kWp PV systeem, een MyReserve van 4,8kWh en een EnergyManager van Solarwatt kun je zo 80% van je stroom zelf gebruiken. Die autonomie is wat de huidige kopers trekt.”
Solarwatt geeft dertig jaar product- en performance garantie op de glas-glas zonnepanelen en tien jaar garantie op de MyReserve batterij. “Wij produceren namelijk het complete systeem, zonnepanelen, en batterijen, de hardware en de software, in de eigen fabrieken in Duitsland. Daarmee hebben echt een unieke duurzame kwaliteitspropositie.”

Vooralsnog zitten er in Nederland nog geen economische voordelen aan een systeem met zonne-energieopslag, dit in tegenstelling tot Duitsland en ook België. “Ook in Nederland staan we aan de vooravond van een alternatief voor de salderingsregeling én moeten we van het gas af. Het zijn indicatoren die zonne-energieopslag zullen aanjagen. Wij zijn er in ieder geval klaar voor, met veel ervaring wereldwijd,” besluit Van Schalkwijk.

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar SolarwattMeer informatie