Zonnepanelen en energieopslag bij laadstation Haarrijn

Een jaar geleden startten Stedin, MisterGreen Electric Lease en Alfen BV een pilot waarin een snellaadstation voor elektrische auto’s werd uitgerust met zonnepanelen en een batterij. De pilot wordt nu geëvalueerd als succes: peakloads werden kleiner, er ontstond maximale flexibiliteit in het hanteren van variabele tarieven en er vond een vergroening van het laadstation plaats.

In 2013 bouwde MisterGreen het snellaadstation Haarrijn aan de A2 tussen Amsterdam en Utrecht. In 2016 begon hier een pilot met zonnepanelen en opslag. De zonnepanelen voorzagen het laadstation van elektriciteit. Wanneer er geen auto werd opgeladen, dan stroomde de energie naar de batterij, zodat de energie bij een later laadmoment alsnog gebruikt kon worden. Hierdoor kon de zelf opgewekte duurzame energie maximaal benut worden. Waar de zonnepanelen niet aan de behoefte konden voorzien, kon er altijd nog op het net terug gevallen worden.

Na een jaar vond een evaluatie plaats en zijn de drie initiatiefnemers uitermate tevreden over het project. “De praktijk is altijd weerbarstiger dan de theorie, maar dat is hier niet gebleken,” aldus David Peters, directeur Strategie & Innovatie van Stedin. “Doordat de laadsessies niet constant uit ons net getrokken hoeven te worden, werden onze kabels minder belast. Hierdoor leren we hoe we om moeten gaan met pieken op ons net, wat erg waardevol is voor de energietransitie. En daarnaast slijten de kabels minder hard. Met de lessen kunnen we kosten besparen die we nu niet over onze klanten hoeven om te slaan.”